Anmeldt:

Designet på Drudge Report skiller seg ut i 2020. Lite har endret seg siden 1997. Til venstre gründer Matt Drudge.
Designet på Drudge Report skiller seg ut i 2020. Lite har endret seg siden 1997. Til venstre gründer Matt Drudge.

En mann for sin hatt og fremdeles en maktfaktor

Uoffisiell biografi om Matt Drudge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Husker du Matt Drudge? Han eksentriske fyren bak Drudge Report, som i 1998 avslørte at tidligere president Bill Clinton hadde et seksuelt forhold til Monica Lewinsky mens sistnevnte jobbet som praktikant i Det hvite hus?

På tampen av sommerferien kom boka «The Drudge Revolution: The Untold Story of How Talk Radio, Fox News, and a Gift Shop Clerk with an Internet Connection Took Down the Mainstream Media», skrevet av tidligere New York Daily News-journalist Matthew Lysiak.

Danset seg til topp

Her får vi historien om danseglade Drudge, hektet på nyheter fra han var barn og som takket være en PC han fikk i gave på midten av 90-tallet, ble til den beryktede mediegründeren på amerikansk høyreside.

Et av de første spørsmålene han stilte da han fikk PC-en fra sin ikke alltid tilstedeværende far, skal ha vært noe i retning: «Hva skal jeg bruke denne til?»

Det fant han imidlertid ut av.

Boka er en uautorisert biografi. Drudge har ikke ønsket å snakke med Lysiak. Historien er derfor i stor grad basert på intervjuer med cirka 200 kilder.

Resultatet er bra. Dette er gøy for alle som er interessert i medier og amerikansk politikk, selv om tittelen kanskje lover mer enn den kan holde. Hvor mye man kan få med i løpet av 261 sider er dessverre begrenset.

Det er mest Drudge med «litt attåt». Jeg skulle ønske forfatteren hadde satt av plass til å dykke enda dypere ned i Drudges historie, men også fortalt mer om samfunnsendringene som åpnet for at Drudge kunne bli Drudge. Mer av alt, for å si det enkelt. Samtidig innser jeg at ikke alle lesere har den samme nerdete interessen for dette stoffområdet.

Egen stil

Etter å ha holdt en høy medieprofil, blant annet med tv-program på Fox News og eget radioshow, valgte Drudge – ifølge boka – å trekke seg helt vekk fra offentligheten etter at magasinet New York publiserte en større profil om ham i 2007.

Et av de siste store intervjuene han har stilt opp til, var med Alex Jones, konspirasjonsteoriens konge, i 2016. Da ville han ikke la dem filme ansiktet sitt.

Rundt årtusenskiftet fikk Drudge også mye oppmerksomhet for sin stil. Visuelt var han nesten en parodi på en journalist fra mellomkrigsårene. Hvor særlig hatten ble hans varemerke. En stil han visstnok plukket opp allerede i ungdomsårene.

Om hatten fremdeles er i bruk er mer usikkert. Han skal ikke å ha latt seg fotografere - verken privat eller offentlig - det siste tiåret.

Drudge var i gang med å publisere i digitale kanaler allerede 1995. Nettsiden debuterte i 1997. Og designet har ikke endret seg vesentlig siden den gang. Dette er «web 1.0». I all hovedsak en samling med titler og lenker til artikler i andre medier, hvor vinklingen ikke nødvendigvis er den samme som i originalen – og kun innimellom egne saker.

Lewinsky-avsløringen var en slik sak. Men som det meste som er blitt egenprodusert, er dette i stor grad klipp og lim av ferdigtygd informasjon som Drudge har fått tilsendt fra sitt etter hvert store nettverk av tipsere. Gjerne plantet hos ham for å skade meningsmotstandere.

Digital makt

Også før Lewinsky-saken hadde han gradvis bygget seg opp en tilhengerskare, men det var avsløringen av at magasinet Newsweek hadde en artikkel klar – som hadde blitt stoppet av redaktøren – om Clintons seksuelle eskapader i Det hvite hus, som gjorde Drudge og hans Drudge Report til en digital maktfaktor.

Nå har jeg etter hvert lest en del bøker om hvem som «egentlig» sørget for at Donald Trump ble valgt til president. Lysiak mener at Drudge må få mye av æren.

Ved å løfte Trump-vennlige artikler på fronten, men også spre negative saker, konspirasjonsteorier og direkte løgner om motstanderne. Ting som deretter ble plukket opp av andre medier.

Snudde om Trump

Rundt nyttår skjedde det imidlertid noe nytt på Drudge Report. Stadig flere negative saker om president Trump fikk topplasseringen. Så langt har det ikke kommet noen forklaring fra Drudge på hva som har fått ham til å snu. Enkelte mener at det handler om økonomi. Drudge har mistet troen på at Trump gir ham nok klikk.

Drudge Report er heller ikke upåvirket av Facebook og tjenester som konkurrerer om lesernes oppmerksomhet. Trafikken skal være nedadgående, men fremdeles kan en lenke med riktig plassering på forsiden av Drudge Report sende millioner av sidevisninger til én enkelt artikkel, ifølge forfatteren.

Amerikanske medier – særlig medier som hører hjemme på høyresiden – bruker derfor tid og krefter på å selge inn sakene sine hos Drudge. Litt som med Sol her hjemme. Bare i en litt annen målestokk.

Assistent Breitbart

Historien om Drudge Report er også delvis historien om konkurrenten Breitbart.

Andrew Breitbart jobbet mange år som Drudges assistent, med ansvar for å oppdatere nettsiden i samarbeid med sjefen selv. Erfaringer herfra tok han med seg videre da han var involvert i lanseringen av Huffington Post og etter hvert sitt eget nettsted under eget navn. Et nettsted som etter at Breitbart brått døde av et hjerteinfarkt, ble overtatt av Steve Bannon.

Alt henger sammen med alt, også på amerikansk høyreside.

Dårlig litterær impulskontroll gjør at jeg ikke klarer å la være å starte på nye bøker som interesserer meg. Jeg leser derfor altfor mange bøker parallelt. Denne leste jeg fra begynnelse til slutt i løpet av et drøyt døgn. Det er en slags anbefaling det også.

Powered by Labrador CMS