Slik ser førstesiden til utgave 5/2011 av Jurnalisten ut på Samsung Galaxy Tab.

Journalisten er på Android

Eplefolket ikke lenger alene om å lese oss på nettbrett.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag var Journalisten Digital på plass på Android Market, det Google-baserte applikasjonsmarkedet som er i ferd med å bli en fullverdig konkurrent til Apple App Store. På verdensbasis vokser nå Android-plattformen for smarte mobiltelefoner og nettbrett raskere enn konkurrentens iOS.

– Aftenposten og Stavanger Aftenblad har lansert Android-apper ute. Men så vidt meg bekjent er Journalisten Digital det første magasinet i Norge som tilbyr innhold laget spesielt for Android-baserte nettbrett. Det man fra før finner på Android er stort sett apper som viser innhold fra nettutgaven eller pdf-versjoner av papirutgaven, sier vaktsjef og dataansvarlig Espen Moe.

Han har utviklet Journalisten Digital-applikasjonene for iPad og Android, med løsninger fra det nederlandske programvareselskapet Woodwing.

Android er allerede verdens mest utbredte operativsystem for smarttelefoner, og ekspertene venter en enda raskere vekst for Android på nettbrettmarkedet.

Populær på iPad

Ipad-utgaven av Journalistens papirmagasin ble lansert 3. januar og er nå er ute med sin femte utgave for året på App Store. Inntil videre gratis for dem som laster ned. Brettversjonen har allerede gjennomgått en redesign. Appen som leverer Journalisten Digital til iPad, er hittil lastet ned 2.350 ganger.

Men nå kan også brukere av Android-nettbrett lese våre artikler på sine skjermer. Så langt er Samsung Galaxy Tab mest utbredt av Android-brettene, men i vår lanseres et stort antall nye brett som er utstyrt med Googles operativsystem.

Årets Bilde

Android Market kan du laste ned første versjon av Android-appen vår. Når du har gjort det, får du tilgang til utgave 5/2011.

På Apple App Market og Android Market ligger også en spesialutgave av Journalisten tilgjengelig, med en presentasjon av prisvinnerne og vinnerbildene på  Årets Bilde-kåringen 2010.

Moe er godt fornøyd med at også andre enn Apple-brukerne nå kan lese Journalisten på nettbrett.

– Vi har hele tiden ønsket å lage et digitalmagasin uavhengig av plattformer. Nå har vi fått på plass infrastrukturen for distribusjon av Journalisten Digital til Android-nettbrett, og neste prosjekt er å lage en HTML5-versjon for nettlesere, sier Moe.

Ikke helt like

iPad- og Android-versjonene er ikke helt like. Mens iPad-utgaven kommer i skjermformatet 4:3, altså det klassiske TV-formatet, benytter Android bredformatet 16:9. Innholdet i appene byr på andre elementer enn papirversjonen, blant annet får bildene en bedre eksponering.

– Vi har tatt i bruk video og en del interaktive elementer, som skjulte bildetekster.

Moe forteller at programvaren fra Woodwing har gjort det mulig å produsere parallelle iPad- og Android-versjoner med kun beskjedne ekstrakostnader.

Powered by Labrador CMS