Xstra-redaktør Shurika Hansen under en appell til støtte for Sylvi Listhaug, noen dager før Listhaugs avgang som justisminister i mars 2018. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Annonsører dropper Resett-side. Redaktør truer «tipsere» med søksmål

Hevder nye annonsører strømmer til.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For et halvt år siden fikk en løst organisert Twitter-kampanje flere bedrifter til å svarteliste nettavisa Resett for sine annonser. Situasjonen skapte diskusjon, og ble blant annet løftet til Debatten på NRK TV.

Nå opplever søsternettstedet Xstra det samme: Flere enkeltpersoner har de siste dagene kontaktet bedrifter i all offentlighet på blant annet Twitter, og gjort dem oppmerksomme på koblingen mellom Xstra og Resett.

Nettbutikken Kolonial.no, Den Norske Turistforening (DNT) og solcellebedriften Otovo er blant annonsørene som offentlig har respondert med å love å trekke sine annonser.

Truer med søksmål

Xstra står oppført med Resett-redaktør Helge Lurås som ansvarlig redaktør, og skal være en side med «lettere» innhold enn Resett. Ved lansering i fjor sommer skrev Lurås selv:

«Så hva med de som vil ha mer livsstilsstoff, se pene mennesker og få tips om fin hud, hvordan sjekke partnere, bo godt og spise som en greve? Eller bare finne ut hvilke youtubere som trender, hva ungdom sysler med eller hvordan du kan leve ut en drøm? De kan klikke seg inn på Xstra.no

Xstra-redaktør Shurika Hansen reagerer sterkt på tendensene til en lignende «annonsørkampanje» som Resett opplevde, og har blant annet skrevet på Twitter:

«Prøv deg på mine annonser, og jeg saksøker dritten ut av deg. Dette til advarsel. Advokaten er også ansatt. Jeg er redaktør i Xstra.no, og du rører ikke mine ting» (avsluttet med en blunkende emoji).

Hansen er også styreleder i livssynssamfunnet Ytringsfrihetsforbundet.

– Støy i bakgrunnen

Hansen skriver på e-post til Journalisten at de opplever at «den samme gjengen fra den radikale venstresiden igjen tyr til udemokratiske måter å "ramme " oss på», og at det er som forventet.

– Jeg har også direkte kontakt med flere av de som har blitt lurt til å tro at Xstra er et rasistisk nettsted. Reaksjonene er som forventet at de som går med på boikott egentlig ikke vet hva vi står for, men går med på premissene til sabotørene for å unngå "støy", skriver Hansen.

Redaktøren skriver at hun ikke vil gi «sabotørene» det siste ordet.

– De fungerer akkurat nå som støy i bakgrunnen som både skaffer oss klikk og gjør Xstra mer kjent. Folk lurer jo på hva dette rasistiske nettstedet er, og hvorfor det er en svart redaktør der, skriver Hansen.

Hevder inntektene øker

Redaktøren hevder trafikken på nettstedet har doblet seg de siste dagene, og at annonseinntektene skyter i været.

– Hver gang noen går inn med boikott får vi det vi kaller «sympatisør»-donasjoner og flere folk som vil annonsere direkte. Sabotørene bidrar til vår økonomi, og det er jeg fornøyd med, skriver Hansen.

– På mange måter er jeg veldig fornøyd med den gratis promoteringen vi har fått. De får fortsette og jeg får se det positive i dette. Det er faktisk ikke så galt.

Samtidig som hun sier seg fornøyd, varsler Hansen også at to «uavhengige advokater» ser på saken.

– Hva tenker dere at er et aktuelt grunnlag for søksmål?

– Det får vi vente med å svare til advokatene er klare med sine vurderinger. Det er to helt ulike advokater med ulike synspunkter, og det skaper både balanse og trygghet for min del.

Søker om NR-medlemskap

Hansen har sammen med Resett-redaktør Helge Lurås nylig valgt å søke om medlemskap i Norsk Redaktørforening. Søknaden ventes å behandles i løpet av høsten.

Resett-redaktøren har selv omtalt medlemskap i foreningen som veien å gå for å videre kunne bli medlem av Norsk presseforbund.

I fjor ble Lurås' søknad avvist av redaktørforeningen.

Powered by Labrador CMS