Fra nattøvelse med Marinejegerkommandoen i Nord-Norge.

DEBATT:

Åpenhet er alltid viktig for oss

Frilansjournalist Fredrik Drevon tegner et dystert bilde av manglende åpenhet i Forsvaret i et innlegg i Journalisten 27. februar. Slik er det ikke, og slik skal det ikke være i Forsvaret.

Publisert

Det stemmer at forsvarssjef Eirik Kristoffersen har invitert «hvem som helst, når som helst, hvor som helst, til å snakke med hvem som helst i Forsvaret, fra media». Dette sa han under et pressemøte i konteksten av medias søkelys på varslingssaker i Forsvaret, der han oppfordret journalister til å spørre soldatene våre om hvordan de faktisk har det i Forsvaret.

Forsvaret har gjentatte ganger oppfordret til debatt og åpenhet, sist belyst av kommunikasjonssjef Eystein Kvarving i Forsvarets forum («Det skal være åpenhet i Forsvaret»). Som kommunikasjonssansvarlige i Forsvaret er vi spesielt opptatt av dette. Det er jobben vår og noe vi tar på største alvor. Media spiller en viktig og helt sentral rolle i å belyse alle sider ved Forsvarets virksomhet.

Kommunikasjonsfolkene i Forsvaret jobber fortløpende med både egenproduksjon og tilrettelegging av saker og reportasjeturer for journalister. Det er vår jobb å vurdere og finne gode arenaene for journalistene slik at de får en best mulig sak. Det har vi også gjort for Fredrik Drevon, både i tiden som journalist for Forsvarets forum, og nå i nyere som frilansjournalist. 

Vi har sluppet journalister inn – og vi har selv fortalt historien til våre spesialsoldater i egne kanaler.

Vi har forståelse for Drevon sitt ønske om å følge våre spesialsoldater under tjeneste. Vi har flere journalister som ønsker dette, noe vi også har åpnet for ved mange anledninger tidligere.

Forsvaret har åpnet opp for innsikt i miljøet gjennom blant annet TV-serier om fallskjermjegerne, om den kvinnelige jegertroppen, og det har vært stor dekning av spesialjegere og deres deltakelse i operasjon både hjemme og ute, sist ved en større DN-sak om exit Afghanistan. 

Vi har sluppet journalister inn – og vi har selv fortalt historien til våre spesialsoldater i egne kanaler. Vi har fortalt historien gjennom nyere formater som eksempelvis podkast, som har gitt oss anledning til å gå mer i detalj enn i andre formater. 

Samtidig tar vi oppfordringen om å se på nye muligheter for kommunikasjon om spesialstyrkemiljøet. Dette er avdelinger som er skjermet fra offentligheten av sikkerhetsårsaker. Det er likevel ikke til hinder for åpenhet om det man kan være åpen om. 

Det har vi gjort mange ganger tidligere, og det skal vi gjøre igjen. Det kan Fredrik Drevon være trygg på.

Powered by Labrador CMS