Journalist i NRK Trøndelag Jøte Toftaker mener at det eksisterer en to-årsregel i NRK.

NRK-profil: – Vi behandler midlertidige og vikarer dårlig, det er det ingen tvil om

Mener det foregår utbredt lufting i NRK.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalisten skrev onsdag morgen om «Jan» og «Mina» som forteller om sine opplevelser som midlertidige og vikarer i NRK.

De beskriver blant annet en praksis om såkalt lufting, som NRKs organisasjonsdirektør Olav Hypher avviser i samme sak.

NRK mener de har en arbeidslivspolitikk i tråd med loven og NRKs interne regler. Se kommentar fra Hypher lengre ned i saken.

– Vi behandler midlertidige og vikarer dårlig, det er det ingen tvil om, sier journalist i NRK Trøndelag Jøte Toftaker til Journalisten.

– Utbredt lufting

Journalisten tok kontakt med ham etter at han skrev en kommentar i Facebook-gruppa Norske journalister, der han blant annet skriver at hans inntrykk er at «vi bedriver utbredt lufting i NRK».

Toftaker har jobba i NRK siden 2002, og sier til Journalisten at han gjerne vil «si ifra» om at han hardnakket mener at dette skjer, når ledelsen i NRK sier at det ikke gjør det.

– «Alle» jeg snakker med som er vikarer eller midlertidig, opplever det som helt reelt at det er en to-årsregel, sier Toftaker.

– Jeg ser at Hypher sier at det ikke er sånn. Men hvis han spør de hundre som han sier er midlertidig i NRK, er jeg sikker på at de har en helt annen virkelighet, sier han videre.

Har du tips eller innspill til saken, eller om du har jobbet som midlertidig eller vikar i NRK eller andre redaksjoner, ta gjerne kontakt med journalist Guro Flaarønning: e-post gf@journalisten.no eller telefon/Signal 91641859.

Etterlyser at flere snakker

NRK-journalisten tror dette er veldig vanskelig for dem det gjelder, som kan føle seg brukt.

– Det er mange som gjør en kjempegod jobb i to år, men på mirakuløse måter er det ikke bra nok lenger. Og så går det noen måneder, før det er noen andre som gjør akkurat den samme jobben, sier han.

Toftaker sier at han vet at mange er enige i det han nå sier, og at det er synd at ikke flere tør å si det høyt.

– Jeg skjønner at dem som selv er midlertidige ikke tør å snakke, fordi de er redde for at det skal bli brukt imot dem, at de skal bli oppfatta som vanskelige.

– Hva ser du på som hovedproblemet i denne saken?

– Hovedproblemet er at det er mange som går rundt med en usikkerhet, med en klump i magen og ikke vet om de har jobb fra den og den datoen. Dette gjør at mange ikke tør å si meninga si, sier han og legger til:

– Da får vi tamme journalister som har lært å respektere ledelsen. Man bør egentlig være det motsatte, tøffe og fryktløse. Det skal det egentlig være takhøyde for i en så stor organisasjon som vår.

– De har ingen makt

Toftaker søkte nylig på stillingen som distriktsredaktør i NRK, som Joar Elgåen fikk, etter å ha vært konstituert i jobben. Det meldte Medier24 for noen uker siden.

– Hvis du hadde blitt distriktsredaktør, ville du har prøvd å gjøre noe med denne praksisen du beskriver?

– Ja, jeg ville vært «fair». Men samtidig er det sånn at man i en sånn stilling heller ikke kan ansette hvem man vil. De har folk over seg og strenge budsjetter. Så hadde jeg gjort det, hadde jeg nok fått korreks. Man blir jo bare små brikker i systemet.

– Tror du ledere og mellomledere i NRK står i en skvis i disse sakene?

– Ja, de har ingen makt. Hvis de gjør noe annet, får de refs. Da har de ikke gjort jobben sin. Sånn er det når regnearkene styrer, da må menneskene vike.

Organisasjonsdirektør i NRK Olav Hypher sier dette til Journalisten om Toftakers uttalelser:

– Jeg synes det er interessant å høre om inntrykkene og synspunktene min kollega har i denne saken. Jeg registrerer samtidig at han ikke henviser til noen konkrete saker, og det er ikke lett å oppfatte hva han legger i begrepet «lufting». Dette ser jeg fram til å få anledning til å snakke med ham om.

NB. Denne saken er oppdatert med kommentar fra Hypher.

For ordens skyld, journalist Guro Flaarønning har vært ansatt som både midlertidig og vikar i flere avdelinger i NRK i kortere perioder mellom 2015 og 2018.

Powered by Labrador CMS