Daglig leder Odd Bjørn Jensen i Arendals tidende stilte opp med kornett for Journalisten i 2020. Avisa får ikke gjennomslag for klage til Medieklagenemnda.

Arendals tidende gikk glipp av hundretusener i pressestøtte – får ikke medhold for klagen

– Fullstendig krise å tape så mye penger på en tullefeil.

Publisert Sist oppdatert

Avisa Arendals tidende mottok 709.768 kroner i pressestøtte for 2023, men kunne ha fått langt mer:

En tallfeil i søknaden gjorde at tildelingen ble 322.190 kroner mindre enn den kunne vært, har Medietilsynet regnet ut.

Avisa fikk 25 prosent mindre utbetalt enn året før, og merker nå smellen godt:

– Det er fullstendig krise for en liten bedrift som oss å tape så mye på en tullefeil, sier driftsleder Tommy Bjørn Jensen til Journalisten.

Tall med mangler

Det var en feil i de opplyste brukerinntektene som skapte krøll; tallet inkluderte ikke løssalgsinntekter.

Dette oppdaget avisa ved tildelingen 6. november i fjor. 18 dager senere sendte de klage til Medieklagenemnda, men uten hell. 

Tidligere denne måneden avgjorde nemnda at klagen ikke skulle tas til følge. Vedtaket kan ikke klages videre.

Under behandlingen av klagen har Medietilsynet vist til at det er søkernes eget ansvar å levere korrekte opplysninger, og også at pengesekken er tom:

«Når endelig tildeling er foretatt og utbetalt, er det ikke lenger tilgjengelige midler i tilskuddsordningen. Den samlede bevilgningen til produksjonstilskudd ble fordelt i forbindelse med den endelige tildelingen i november 2023», oppsummerer nemnda om tilsynets innspill.

– Ikke undersøkelsesplikt

Nemnda understreker selv at tilsynet må kunne basere seg på at innsendte opplysninger er korrekte:

«Det klare utgangspunktet er at tilsynet ikke har en undersøkelsesplikt hva gjelder innsendte opplysningers riktighet, utover å kontrollere at klager har huket av for at opplysningene som er innsendt er korrekte, og at revisor har attestert de innsendte opplysningene», skriver de i avgjørelsen.

– Levert på samme måte

Selskapet Tvende Media, som eide Arendals tidende, ble slått konkurs i fjor vår. 

Tvende-eier Odd Bjørn Jensen eier fremdeles avisa, og står oppført som daglig leder. Sønnen Tommy Bjørn Jensen fungerer som driftsleder, og sier til Journalisten at kronene som falt bort får store konsekvenser for en liten bedrift som Arendals tidende.

–  Vi mener at vi har ført inn på samme måte som alltid, men at en teknisk endring gjorde at det denne gangen ble feil, sier Jensen.

Han er oppgitt over at feilen ikke lar seg rette opp.

– Dette er helt krise for vår del. Vi har ikke verdens beste tall fra før, og må skvise der vi kan. Vi ligger allerede på etterskudd med mye, sier Jensen.

Powered by Labrador CMS