– Det hjelper dessverre ganske lite om Trine Skei Grande forstår mediene, hvis samferdselsministeren skrur av lyset, sa Irene Halvorsen, sjefredaktør i Nationen. Foto: Henrikke Havaas / Nationen

– Hjelper ikke med mediestøtte, hvis avisen ikke kommer fram til folk

ARENDAL (Journalisten): Postkutt kan gi færre aviser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Mediestøtten må henge sammen, påpekte sjefredaktør Irene Halvorsen i Nationen da hun konfronterte mediepolitikerne under Arendalsuka.

Mens mange i debatten var opptatt av midlertidig fritak for arbeidsgiveravgiften, var Halvorsen mest bekymret for forslaget om kutt i postombæringen.

– Det hjelper dessverre ganske lite om Trine Skei Grande forstår mediene, hvis samferdselsministeren skrur av lyset, sa Halvorsen.

I panalet: Fra venstre: Geir Jørgen Bekkevold (KrF), Åslaug Sem-Jacobsen (Sp), Tage Pettersen (H) og Trine Skei Grande (V). Foto: Roger Aarli-Grøndalen

Postkutt blir aviskutt

Halvorsen siktet til Samferdselsdepartementets forslag til ny postlov. I sitt forslag, gikk departementet inn for å halvere antall dager med postombæring fra 2020, og deretter redusere til én dag i uka fra 2022. Et forslag som får støtte fra Posten Norge. For avisene vil dette være en krise, mener medieorganisasjonene.

Nationen har allerede merket kuttene i ombæringen. I 2017 ble cirka 34 prosent av det samlede opplaget til Nationen levert av Posten. Bortfall av postombæring på lørdager har allerede medført at ti prosent av abonnentene ikke får lørdagsutgaven før på mandag.

Men også mange andre aviser blir hardt rammet, sa Halvorsen. Hun påpekte at nordmenn flest foretrekker papiravis, og selv etter mange år med fokus på digitaliseringer, er det kun 19,2 prosent av det samlede avisopplaget som er digitalt.

Forslaget som ligger på bordet nå kan kaste flere titalls aviser ut døra, mente Nationen-redaktøren:

– Dette er veldig, veldig, dramatisk.

Uten avbøtende tiltak, vil politikerne med dette bestemme at mange nordmenn ikke skal få sin daglige avis, fastslo Halvorsen.

– Det finnes ikke alternativer i de mest grisgrendte deler av landet. Dette er også den delen av landet hvor dekningen i høyhastighetsbredbånd er dårligst.

Det hjelper ikke med mediestøtte, hvis avisene ikke kommer fram til folk, var sjefredaktør Halvorsens budskap til politikerne.

Kan ikke flytte dag

Nestleder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad, fulgte debatten fra sidelinjen. Han frykter også hva postkutt vil bety for mange aviser, kanskje særlig lokalavisene. Ikke minst fordi det i forslaget legges opp til at den ene uka vil post bli levert mandag, onsdag og fredag, mens man neste uke får levering i postkassa tirsdag og torsdag.

– Dermed kan ikke avisene løse dette med å endre frekvens eller flytte utgivelsesdag, påpeker Tryggestad.

Politikerne som deltok i debatten, påpekte at en omstilling av Posten tvinger seg fram, men at det må komme avbøtende tiltak. Eller som kulturminister Trine Skei Grande uttrykte det:

– Mitt hjerte banker ikke for vinduskonvolutter, med det banker for avisene.

Hun garanterte at dette ikke er noe som samferdselsministeren skal få lov til å bestemme på egen hånd.

– Det er Regjeringen som skal ta denne beslutningen, og rundt det bordet sitter jeg.

Hun la imidlertid til at saken er komplisert, og at verken hun eller Regjeringen har konkludert.

Se hele debatten fra Arendalsuka.

Mediedebatt på Mediebåten.

Powered by Labrador CMS