Da Tor Arne Brekne ble kåret til «Årets klubbleiar», var varslingssaken i Oppland Arbeiderblad en stor del av begrunnelsen. Her med NJ-nestleder Hege Fagerheim.
Da Tor Arne Brekne ble kåret til «Årets klubbleiar», var varslingssaken i Oppland Arbeiderblad en stor del av begrunnelsen. Her med NJ-nestleder Hege Fagerheim.

«Årets klubbleder» klager Medier24 inn for PFU

«Bidrar til en undergraving av klubbens varsel.»

Publisert Sist oppdatert

NJ-klubbleder Tor Arne Brekne, som leder redaksjonsklubben i Oppland Arbeiderblad, har klaget bransjeavisa Medier24 inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Bakgrunnen er en artikkel om en varslingssak mot avisas sjefredaktør, Erik Sønstelie, publisert i oktober.

Brekne reagerer på hvordan detaljer om varslingssaken fremstilles, og mener avisa «bidrar til en undergraving av klubbens varsel, en sverting av meg som person og tillitsvalgt og en fremstilling av min person og tillitsvalgte i NJ-OA som mistroiske og at vår prosess ikke har vært forankret.»

Medier24 mener de ikke har brutt god presseskikk i saken.

Reagerer på beskrivelser og kildebruk

Journalisten har fått innsyn i klagen fra PFU-sekretariatet.

Klubblederen reagerer i klagen på at Medier24 viser til ikke navngitte kilder for opplysninger om varselet, og mener flere opplysninger ikke er presise.

Dette gjelder blant annet en beskrivelse av at det var tilbakemeldinger på en spørreundersøkelse som gjorde at klubben valgte å sende varsel på sjefredaktøren.

Undersøkelsen har ikke direkte sammenheng med varselet, påpeker han i klagen: 

«[...] det som er riktig er at medlemsmøte i NJ-OA-klubben ga klubbstyret i oppdrag å utforme varsel seks dager før undersøkelsen ble sendt ut.»

Brekne mener Medier24 har brutt Vær varsom-plakatens punkt 1.5 om å beskytte enkeltmennesker mot overgrep fra myndigheter og foretak, 2.3 om åpenhet om bakenforliggende forhold, 3.1 om anonyme kilder, 3.2 om kildebredde, 3.9 om sårbare kilder, 4.1 om saklighet og omtanke, 4.14 om samtidig imøtegåelse og 4.15 om tilsvar.

– Som klager er det fint at klagen blir tatt tak i, og at den får full behandling. Jeg lar sekretariatet og utvalget jobbe med saken, så får vi se hvordan det går, sier Brekne til Journalisten.

– Mener vi har fulgt god presseskikk

6. november, nær en måned etter første publisering, har Medier24-artikkelen blitt oppdatert med rettelser og en beklagelse.

«I en tidligere versjon av saken sto det: 'Svarene på undersøkelsen gjorde at klubben valgte å sende varsel mot sjefredaktøren, opplyser kilder til Medier24'. Dette bygget på en misforståelse. Det riktige er at undersøkelsen ble sendt sammen med varselet, men den var ikke utløsende årsak. Dette er rettet i saken. Mellomtittelen som henviste til det samme, er også endret. Medier24 beklager feilen», står det blant annet i oppdateringen.

Sjefredaktør Cornelia Kristiansen mener avisa ikke har begått presseetiske overtramp:

– Jeg mener vi har fulgt god presseskikk i denne saken, og det har vi redegjort for i tilsvaret som vi sender i løpet av dagen i dag, skriver hun til Journalisten i en e-post fredag.

Hedret for innsatsen

Da Brekne ble kåret til «Årets klubbleiar» i Norsk Journalistlag denne uka, var håndteringen hans av situasjonen rundt varslingssaken en stor del av begrunnelsen.

Også her ble viktigheten av «forankring» nevnt:

«I slike situasjonar er det avgjørande at medlemsdemokratiet i klubben fungerer, og at medlemmene samlar seg om den tillitsvalde. Det vart tilfelle også her fordi vår mann veit å forankre», sto det i begrunnelsen.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS