Jane Trondsen og Svein Kjølberg tar i mot prisen. Foto: Martin Huseby Jensen

Tysfjordsaken årets featuresak. VG raker inn priser i Bergen

VGHelgs reportasje fra Tysfjord går rett i kjernen av samfunnsoppdraget, skriver juryen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble Årets mediepriser delt ut  av Mediebedriftenes Landsforening. Medieprisfesten er som vanlig inngangen til Årets mediedager.

 

I år ble det delt ut  hele 19 priser til papiraviser, nettaviser, magasiner, ukeblad og nettserier. 10 av prisene gikk til trykte medier.

Vondt og viktig

Prisen for Årets Featuresak gikk til VG for det juryen kaller vondt, mørkt og veldig viktig; Tysfjordsaken.

Juryen skriver videre:

Avsløringene om forsømmelser fra et helt samfunn gjennom generasjoner treffer oss rett i hjertet. Dette er stødig etisk journalistisk håndverk, som går rett i kjernen av samfunnsoppdraget. Her gjør VG akkurat det en et mediehus skal gjøre.

 

Glassjenta. Foto: Fredrik Refvem, Stavanger Aftenblad

Respekt av

Reporteren bak vinneren av Årets spesialmagasin sa til Journalisten i fjor at dette er ”en historie skrevet med hjertet utapå skjorta. Men med en kald hjerne og med fakta i bånn hele veien”.

Historien er fortellingen om “Ida”, som 15 år gammel ble plassert i fosterhjem. Hun hadde kallenavnet Glassjenta, som også er navnet på saken som gikk over 64 sider i Stavanger Aftenblad.

I juryens begrunnelse heter det:

Kvaliteten i barnevernet settes i et brutalt lys i dette imponerende prosjektet. Å lage et magasin av en enkelt sak står det respekt av.  At magasinet også blir utsolgt, forteller hvor viktig leserne oppfatter at dette er.  En reportasje som har fått konsekvenser både for barnevernet og journalisters arbeidsvilkår – BRAVO!

Saken har blant annet ført til at barnevernet i tre fylker har vært gransket.

Det ble også gitt hederlig omtale til Søgne & Songdalen Budstikke i samme kategori.  Ungavisa fikk en såkalt “excelence”. Og juryen skrev blant annet at ved å koble egne spørsmål på en offentlig ungdomsundersøkelse får redaksjonen en unik innsikt som er brukt til å skape Ungdomsavisa.

Løfter hverdagsforsiden

Bergens Tidende hadde den 15. september 2016 en forside verdig en pris. Noe forsiden også fikk. Prisen Årets forside gikk til bildet av Olav Tohns røde lue. 

– Lua! Det enkle, geniale grepet løfter en hverdagsforside til å bli strålende. Saken kunne enkelt vært billedlagt, men her leker desken med et lett gjenkjennbart element som løfter forsiden til nye høyder, skriver juryen om forsiden.

Årets Cover er laget av Dine Penger og det sier penger. I juryens uttalelse står det: Umiddelbar stoppeffekt når tusenlappene skriker mot deg. Her spiller motiv, tittel og assosiasjoner til norsk billedkunst på lag og skaper en glitrende forside.

Årets morsomste bidrag, mener juryen om vinneren av Årets magasinforside. Forsiden til Ukeadressa 10. september 2016

– Leken og selvironisk inngang til helgens leseropplevelse. Her er det noe for enhver trønder å kjenne seg igjen i. En forside med glimt i øyet, skriver juryen.

Inspirert til å sove ute

Inspirerende saker fortjener også å hedres. Og i klassen Årets inspirasjonssak ble det da også delt ut både hederlig omtale og pris.   Førstnevnte gikk til Morgenbladet for deres; Morgenbladet kårer 10 fantastiske foredragsholdere, som juryen kaller en original idé.

– Her bringer Morgenbladet frem nye fjes og stemmer, og løfter statusen ved det å undervise. Det finnes mange måter å engasjere studenter på, her er de ti beste samlet på ett brett, skriver juryen.

Vinner ga på sin side alle i juryen lyst til å sove ute. Og uttløste et Bravo! til Fædrelandsvennen. Saken som vant heter: Natt under åpen himmel.

Om saken skriver juryen videre: En enkel idé som er grundig gjennomført. Gode bilder gjør dette til en meget inspirerende sak.
 

Skermdump fra VG.no

Mer VG

VGHelg skulle ikke nøye seg med Feature-prisen. Også prisen i kategorien Årets magasinfoto gikk til VGHelg og fotograf Helge Mikalsen for bildet På nattevakt i Manilla.

– Et bilde i verdensklasse som vekker umiddelbar interesse hos publikum. Råheten, lyden og lukten gjenspeiles mesterlig i dette bildet. Imponerende arbeid under vanskelige forhold.

Adresseavisen, og fotograf Richard Sagen, fikk for øvrig også hederlig omtale i samme kategori,

for bildet Den nye presten. Om dette skrev juryen blant annet “Hverdagsfortelling fra eget dekningsområde fortalt på mesterlig vis.”

VG sto også bak Årets sportsdekning med saken Nådeløs åpenhet. Her gjør avisen ifølge juryen nybrottsarbeid som tar norsk sportsjournalistikk til et nytt nivå.

Juryen påpeker også at VG, med et legitimt krav om offentlighet blandet med en imponerende standhaftighet har  laget årets viktigste sportssak.

– Å gå sportsmakta etter i sømmene er tungt og krevende, skriver juryen

Ekslusivt innblikk

I kategorien Årets feature i ukepressen stakk Vi Menn av med prisen for reportasjen På innsiden av Irans antiterror politi, som iføkge juryen gir et eksklusivt innblikk i en lukket verden. Fortellingen har en sterk nerve som driver historien og leseren fremover. Sammen med meget gode bilder blir dette en glitrende featuresak.

Powered by Labrador CMS