Arnfinn Sjøenden er vikarjournalist i iFinnmark, og lokalpolitiker i Porsanger. Foto: Bjørn Arne Johansen
Arnfinn Sjøenden er vikarjournalist i iFinnmark, og lokalpolitiker i Porsanger. Foto: Bjørn Arne Johansen

Kritisk til at SV-lokalpolitiker jobbet med politisk sak som journalist i Finnmark Dagblad

– Skulle ikke ha skjedd, sier redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

At SV-lokalpolitiker Arnfinn Sjøenden har begynt å jobbe som journalist i iFinnmark, har skapt diskusjon blant flere av fylkets redaktører.

Fram til kommunevalget i høst er Sjøenden fast kommunestyrerepresentant for SV i Porsanger, vara til formannskapet i kommunen og leder i kommunens sektorstyre for helse og omsorg.

At han nylig hadde byline på en politisk artikkel der en stortingsrepresentant for Frp blant annet ble intervjuet, har skapt videre reaksjoner.

– Det skulle ikke ha skjedd, men vi anser det som et hendelig uhell, sier iFinnmark-redaktør Stian Eliassen til Journalisten.

Nettavisen iFinnmark er et samarbeid mellom flere aviser i fylket.

Kritiske stemmer

Den omdiskuterte artikkelen handler om at en Frp-politiker har snudd i spørsmålet om plasseringen av en ny flyplass.

Nyhetsredaktør Lars Birger Persen i avisa Ságat er én av dem som er kritisk til at SV-politikeren fra Porsanger er journalist på saken. En grunn er at artikkelen nettopp nevner Porsanger som et viktig alternativ for flyplass.

«Det er vel liten tvil om at han burde holdt seg unna denne saken,samt at han heller ikke børe røre saker som vedrører politikk på lokalt og regionalt plan. En viss karenstid bør det være», kommenterer Persen om saken på en Facebook-gruppe for mediefolk i Finnmark.

Distriktsredaktør Robin Mortensen i NRK Finnmark peker i samme diskusjonstråd på Vær varsom-plakatens punkt 2.2: «Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.»

Mortensen påpeker i gruppa: «Og som vi leser, det er nok at det fører til spekulasjoner. Lista er lav.»

I et innlegg på iFinnmark.no har Høyre-lokalpolitiker Kjersti Sollien Iversen også kritisert «valg i utsendelse av journalist».

– Skulle ikke ha skjedd

Både redaktør Stian Eliassen og journalist Arnfinn Sjøenden svarer når Journalisten tar kontakt.

– Arnfinn er ansatt som sommervikar i juli, og har også bidratt som frilanser en liten periode før det. Nå har han i praksis ingen flere politiske møter igjen i perioden, han har trukket seg fullstendig ut fra politikken og partiet, sier Eliassen.

– Da han fikk tilbud om sommervikariat, diskuterte vi om han skulle søke fritak fra politiske verv, men kom til at det ble litt sent å gjøre det. Men linjen vi kjører er at han ikke skal jobbe med politiske saker i sitt vikariat, sier Eliassen, og legger til:

–I flyplass-artikkelen har Arnfinn kun bidratt med å hente inn en kommentar til saken, og det var ikke han som intervjuet Frp-politikeren. Det skulle ikke ha skjedd, men vi anser det som et hendelig uhell. Vi ser helt klart de potensielt problematiske aspektene, men vi er bevisste på det og har klare interne linjer.

Eliassen mener det kan være naturlig med en karenstid før Sjøenden kan ta i politiske saker som journalist, ved en eventuell videre ansettelse.

– Men vi mener at man ikke kan betraktes som helt spedalsk som journalist selv om man har vært aktiv i politikken, eller står med en halv fot innenfor, sier redaktøren.

– Ute av politikken i hodet

– Jeg har ett møte igjen i kommunestyret, og da er det allerede avklart at jeg ikke kommer til å delta. Alle verv er jeg i praksis ferdig med. Jeg står fremdeles registrert som politiker, men i hodet mitt er jeg ute av politikken. Jeg står ikke på valg i høst, og har meddelt at jeg ikke skal stå på noen lister noe sted etter valget, sier journalist Sjøenden selv.

Han forteller at han trekker seg ut fra politikken siden han vurderer å satse på journalistikk framover.

– Da kan jeg ikke ha politiske verv, og det er helt greit. Jeg har ingen intensjon om å bruke journalistikken som talerør for politikk heller.

– Jeg ser at jeg ikke skulle ha bidratt i den artikkelen, men koblingen slo meg ikke der og da, sier han om den omdiskuterte artikkelen, og videre:

– Jeg vil si at det som skjedde var en beklagelig glipp, og at vi har god bevissthet rundt disse spørsmålene i redaksjonen. I praksis holder jeg meg langt unna partipolitiske saker.

– Er du bekymret for at det kan hefte en tvil ved deg som journalist i lokalmiljøet?

– Ikke egentlig. Det vil sikkert være noen som ser på mine saker med ekstra kritiske øyne, iallefall fram til høstens valg. Det er jeg forberedt på. Å bli fulgt kritisk blir man vant til i politikken, selv om dette ikke blir nøyaktig det samme.

– Kunne med fordel benyttet annen journalist

Ansvarlig redaktør Arne Reginiussen i Finnmark Dagblad har skrevet et svar til Høyre-politiker Iversen, der han påpeker at det kun er Frp-politikeren som nevner en eventuell plassering i Porsanger i den aktuelle saken.

– Vi er selvsagt helt enig med Iversen i at det ikke er forenelig å være politisk aktiv og jobbe som journalist samtidig. Sjøenden stiller da heller ikke til valg, skriver Reginiussen, og avslutningsvis:

– iFinnmark kunne med fordel gjort leserne oppmerksom på bakgrunnen denne i artikkelen, eller benyttet en annen journalist til å hente inn kommentaren fra Marianne Sivertsen Næss.

Powered by Labrador CMS