AN anker kirurgdom

En stående dom fra tingretten ville begrenset pressens arbeidsrom, mener sjefredaktøren.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For en uke siden dømte Salten tingrett Avisa Nordland til å betale 400.000 kroner i oppreisning og 318.000 kroner i saksomkostninger til kirurg Ratislav Kunda.

Kunda ble kjent da at flere medier slo opp navn og ansikt på ham og en kollega knyttet til feiloperasjoner ved Nordlandssykehuset. De to ble senere frifunnet for dette.

Retten satte erstatningssumen såpass høyt fordi den mente det vil virke preventivt. I dommen vises det til at avisartiklene hvor Kunda ble navngitt og bilder av ham publisert, hadde et stort spredningspotensial via nett.

Ifølge AN.no er det nå klart at avisen anker dommen til lagmannsretten.

Prinsipiell

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen viser, som han også gjorde da dommen ble kjent, til at etikken er frikjent i PFU, og at slik dommen nå foreligger vil den etter avisens mening snevre pressens arbeidsrom i denne type saker.

– Saken har derfor prinsipiell betydning for norske medier, sier Hanssen til egen avis.

Også generalsekretær Per Edgar Kokkvold var overrasket over dommen ut fra at det mest vanlige er at PFU er strengere enn domstolene.

Ventet anke

Kundas advokat Synne Bjørvik Staalen sier til Journalisten at selv om hennes klient hadde håpet at saken ville bli avsluttet og at han dermed kunne legge saken bak seg, er de ikke overrasket over anken.

Staalen mener dommen er grundig med tanke på faktum i saken og viser til at AN har tråkket langt over ytringsfrihetens grenser. Møtet i lagmannsretten mener hun bør gå greit.

– Kunda har ikke vunnet med margin, men på alle punkter. Det må vi ta med oss.

Powered by Labrador CMS