Redaktør Sigmund Midttun i Voss-avisen Hordaland. Foto: Frode Rene/Hordaland
Redaktør Sigmund Midttun i Voss-avisen Hordaland. Foto: Frode Rene/Hordaland

Norsk lokalavis kåret til Europas beste

Vant europeisk avisdesignpris for bruk av bilder og typografi.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lokalavisen Hordaland, som hører hjemme på Voss, har vunnet den europeiske avisdesignprisen European Newspaper of the Year i hovedkategorien lokalavis.

Godt selskap

Avisa er i selskap med avisene Berliner Morgenpost, Berlingske Tidende og sveitsiske NZZ am Sonntag, som vant hovedprisene for henholdsvis beste regionale, riksdekkende og ukentlige avis.

Juryen begrunner tildelingen tildeling til Hordaland med at avisa «utmerker seg i konkurranse med de andre lokalavisene på måten de håndterer bilder, typografi og forsiden. Forsiden er stort sett svært slående, og består av kun ett fotografi og en overskrift.» Hordaland får også skryt for bildeutsnitt.

Har lovt kake

Redaktør Sigmund Midttun er fornøyd med å gå til topps i den europeiske konkurransen.

– Vi er glade for prisen fordi juryen er faglig sterk. Det blir kake på alle på huset klokka 12, sier Midttun.

Redaksjonen består av ti journalister og to fotografer, og Midttun tilskriver en del av æren for prisen til avisens designopptatte fotograf Vidar Herre.

Hordaland kommer ut tre dager i uka og hadde i fjor et opplag på rundt 9.400, ifølge nettstedet Medienorge. Redaktøren sier at avisa har en dekningsgrad på over 90 prosent i hjemkommunen Voss. I tillegg har den et nedslagsfelt på ytterligere fire kommuner. Avisa er eid av en familie på Voss som har vært inne på eiersiden i over 100 år.

Tysk avisdesignbyrå

Den europeiske avisdesignprisen deles ut årlig av Norbert Küpper byrå for avisdesign.

Designsjef Walter Jensen i Bergens Tidende sitter i juryen. Han sier at prisen - etter amerikanske Society for News Design (SND) - er den nest gjeveste avisdesignprisen i verden.

– Det var gruppe bestående av folk fra journalistutdanningene i Sveits, Nederland, Østerrike og Tyskland som startet prisen for 13 år siden, sier Jensen.

Mange norske vinnere

I tillegg til hovedprisen deles det ut såkalte Awards of Excellence i 20 kategorier, som forside, bilag, fotografi og enkeltsider. Dekningen av 22. juli, tsunamien i Japan og den arabiske våren er egne underkategorier.

Det er flere titalls norske medier som er tildelt Award of Excellence i de ulike kategorier.

Powered by Labrador CMS