Snorre Valen skriver om avslag på pressestøtte til Filter Nyheter.

DEBATT:

Avslaget til Filter Nyheter avdekker en mangel ved hele ordningen

Mediemangfold er ikke at alle er utformet likt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens meninger.
  • Innlegget ble først publisert på Facebook. Gjengis med tillatelse.

Jeg må si det er en rimelig retro opplevelse å høre Medietilsynet i Dagsnytt 18 forsøke å forklare hvorfor Filter Nyheter ikke kan motta pressestøtte. Filter Nyheter er et av de viktigste nye tilskuddene til medie-Norge på mange år. Det er helt, helt ubegripelig at nisjemedier som Filter ikke kan motta pressestøtte, bare fordi de ikke har en politisk/debattredaksjon. Mediemangfold er ikke at alle er utformet likt.

Det er dessuten slik at svært (svært!) mye av mediemangfoldet i Norge er eid av 2,5 konsern. De følger, naturlig nok, en rimelig grei mal for hvordan egne aviser skal utformes, tilpasset formatet de aller fleste aviser i Norge er: Lokal- og regionaviser. Resultatet er (foruten en for stor konsentrasjon av eiermakt over medier i Norge) en aldeles utmerket geografisk spredning av kvalitetsaviser i konkurranse med hverandre i ulike markeder, samt viktige, meningsbærende riksaviser.

Men Filter har oppstått nettopp fordi avisa ikke er ledd i en større, strategisk vurdering av «mediemarkedet». Det er ikke i Schibsted/Polaris/Amedia-land det er rom for å slå seg opp med nye formater. Nytt, kvalitativt godt innhold som skal overleve, må nødvendigvis innrettes annerledes.

Filter er et eksempel på et seriøst, redaktørstyrt, fremragende nyhetsmedie som gir hele den norske offentligheten nyheter, innsikt og kompetanse vi ellers ikke ville hatt. Om hvor mange andre, små enkeltaviser kan en si det samme? At de ikke kan motta støtte avdekker en mangel ved hele ordningen.

Powered by Labrador CMS