PFU behandlet klage mot VG bak lukkede dører. Bildet er fra et tidligere møte.

Pressens Faglige Utvalg

Barnevernet klaget til PFU på vegne av to barn: VG gikk fri

Reagerte på artikkel om drapssak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag behandlet Pressens Faglige Utvalg (PFU) en klage fra Barnevernet mot VG bak lukkede dører.

VG ble ikke felt i saken, viser oppsummeringen i PFU-basen.

Barnevernet klaget, via advokat, inn et intervju der broren til en drept kvinne forteller om hvordan han opplevde saken. Klagen er sendt på vegne av to barn av kvinnen.

VG identifiserte den drepte kvinnen, og barna ble derfor indirekte identifisert, påpekte klager. En slik publisering var ikke berettiget tatt i betraktning den store belastningen som saken utgjør for barna, mente klager, ifølge PFU-oppsummeringen.

VG avviste på sin side presseetiske overtramp. Redaksjonen var i kontakt med advokaten før publisering og gjorde grep i artikkelen av hensyn til barna, oppsummerer PFU. 

Den drepte kvinnen ble identifisert, og barna dermed indirekte identifisert, allerede da kvinnen først ble meldt savnet, argumenterte VG.

Saken ville vært vanskelig å omtale uten å fortelle hvem det handlet om, konkluderer også PFU, og mener VG måtte kunne fortelle hvilken drapssak det gjaldt. De understreker stor forståelse for at medieomtale kan oppleves som en tilleggsbelastning, men konkluderer med at brorens perspektiv og de uavklarte spørsmålene i drapssaken hadde offentlig interesse.

Omtalen av barna i artikkelen var nøktern og kortfattet, mener PFU, som også noterer seg at VG gjorde grundige vurderinger før publisering.

Powered by Labrador CMS