Bjørn Asle Nord tok imot Gullparaplyen for «Fem fot under». Foto: Bergens Journalistlag

Best i vest: BT-journalister hedret med Gullparaplyen for internasjonal suksess

Bergenspressen feiret seg selv.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld gikk Gullparaplyen av stabelen i Bergen, bergenspressens store prisfest. Cirka 140 journalister samlet seg for å feire de beste historiene og bildene fra 2018.

Til årets priser var det sendt inn 179 bidrag fra 151 bidragsytere. Som er rekord i Gullparaplyen-sammenheng

I tillegg til hovedprisen, selveste Gullparaplyen, ble det delt ut sølvparaplyer i kategoriene Årets enkeltsak, Årets prosjekt, Årets foto, Årets lokalsak, Årets video og Årets studentpris. Sistnevnte er nytt av året.

Styret i Bergen Journalistlag står også for utdelingen av Årets unge talent og hedersprisen.

Derfor fikk de Gullparaplyen

Hovedprisen gikk til Bergens Tidende-journalistene Bjørn Asle Nord, Eirik Brekke, Steffen Øie, Anders G. Eriksen, Philipp Bock, Tove B. Knutsen og Lasse Lambrechts for «Fem fot under». En artikkel som også har fått stor internasjonal oppmerksomhet etter at den ble oversatt til engelsk.

Juryens begrunnelse:

Årets gullparaply går til en sak som rommer mer enn saker flest. Ved hjelp av drivende fortellerteknikk og nyvinnende, digital presentasjon griper saken tak i leseren umiddelbart - og den slipper ikke taket. Researchen er imponerende og det hele settes sammen til en fullendt historie som setter spor hos leseren. For dette er en mesterlig fortalt historie. Det er nesten umulig å få noen til å skjønne hvor dramatisk det er å bli tatt av snøskred. Å tro at du skal dø. Å tro at noen du er glad i skal dø. Nesten umulig. Men etter å ha lest denne historien, kan du nesten forstå det. Og du kan også forstå den innsatsen som skal til for å redde det ene menneskelivet. Dette er journalistikk og presentasjon som holder nasjonal, for ikke å si internasjonal klasse.

Hederspris til BA-veteran

Tom Hjertholm i Bergensavisen fikk hedersprisen.

Juryens begrunnelse:

Journalisten vi i dag skal hedre, har jobbet i yrket siden mars 1975. Som tidligere juniorspiller i Brann, var det kanskje naturlig for ham å starte karrieren som sportsjournalist. Den gangen i den gamle dagsavisen Morgenavisen. Etter at avisen gikk inn i februar 1984, meldte han overgang til Bergens Arbeiderblad, senere Bergensavisen.

Hedersmann fikk hederspris: Tom Hjertholm i Bergensavisen. Foto: Bergen Journalistlag

Også der gikk det i sport – de siste årene nesten frem til tusenårsskiftet som vaktsjef. I 20 år har han hatt ansvar for bysiden i BA. Han har egenhendig gjort spalten til en av BAs mest leste sider, både på nett og papir. I alle disse årene, syv dager i uken, har journalisten fylt sin side med stoff fra grasroten. Han tar bilder, skriver og leverer. Han vet utmerket godt at man ikke finner de gode sakene «inne i telefonrøret», men at en god journalist må ut i byens gater og torg. Her har han blitt en kjent skikkelse for bymann og stril, høy og lav, rik og fattig.

Journalisten har tilegnet seg kunnskap om byen som de færreste andre, og i BA gjør hele redaksjonen nytte av hans erfaring og lokalkunnskap hver eneste dag. Han korrigerer og veileder vennlig, men bestemt, og han tar – irriterende nok – aldri feil. Også redaksjonens unge har stor respekt for denne kunnskapsbanken, som i tillegg har et smittende humør og ikke går av veien for å fortelle kostelige anekdoter fra tidligere tider.

Denne karen er en sjelden lojal og stødig kollega. Mens mange i bransjen har jaktet på posisjoner, kjendisstatus og prestisjejobber, har han alltid funnet mening i å gjøre sitt arbeid, usnobbet og redelig – uten en tanke på egen vinning eller karriere. Han er en hedersmann, elsket av leserne og en svært populær mentor og kollega i redaksjonen.

Da en annen kollega i BA gikk av med AFP i 2017, spurte noen når den da 64 år gamle journalisten skulle gi seg. Han slapp å svare, for responsen var kontant fra ledelsen og kollegene: Tom får ikke slutte! Bergen journalistlag er beæret over å kunne dele ut årets hederspris til Tom Hjertholm!

Ungt talent

Guro Holm Bergesen, kulturleder i Bergens Tidende, fikk prisen for Årets unge talent.

Juryens begrunnelse:

I år fekk styret i Bergen Journalistlag inn fem kandidatar til prisen «Årets unge talent», og vi valde å nominere alle fem. Dei fem nominerte er Ingvild Nave i BT, Elise A. Farestveit i NRK, Guro Holm Bergesen i BT, Klaus Gustafsson i Dagen og Tale Hauso i NRK.

Ungt tallent: Guro Holm Bergersen i BT. Foto: Bergen Journalistlag

Dei er på kvar sin måte representant for den neste generasjonen journalistar her i vest og ville alle vore verdige vinnarar.

Årets unge talent har vist seg som ein viktig fornyar på eit felt der journalistikken verkeleg treng det. Ho står bak viktige og spenstige nysatsingar. Men som vi alle veit, det er kvaliteten på kvardagsjournalistikken som verkeleg tel.

I nominasjonen blei det skrive at ho har eit «trygt blikk for etikk, språk og med en utpreget evne til å prioritere». I tillegg, får vi leggje til, eit smittsamt humør. Om det er podkast, nettsatsingar eller papiravis: Årets vinnar meistrar ei rekkje ulike plattformer. Men kanskje aller viktigast: Årets unge talent har allereie blitt ein erfaren medieleiar, og får svært gode skussmål for deltakinga i leiargruppa i sin redaksjon.

Sølvparaply til enkeltsak

Årets sølvparaply for enkeltsak gikk til Bjørn Asle Nord, Atle Andersson, Eirik Brekke og Lasse Lambrechts i Bergens Tidende for «Tryggheten som forsvant i skredet».

Juryens begrunnelse:

Hjemmet er vårt tryggeste sted. Når alt annet i livet vakler, står det der. Her finner vi krefter, ro og håp. Men hvor drar du når det er hjemmet som snur opp ned på livet? Vi har ikke lett for å åpne opp rundt sorg og vanskelige følelser i Norge. En prest sier noen ord. En ordfører målbærer at bygda er i sjokk og sorg. Kanskje har familien en talsmann som viderebringer en takk for all støtte i en vanskelig tid.

Dette er noe annet. Dette er en rå, usminket versjon av sorg og håpløshet, men også av samhold, styrke og åpenhet. I fortellingen ligger det samtidig et stykke undersøkende journalistikk om farene ved å bo her på Vestlandet. Den vare, nydelige teksten akkompagneres av sterke bilder som tar leserne med inn i dramaet og tiden etterpå. Dette er helstøpt journalistikk.

Årets prosjekt

Sølvparaplyen for årets prosjekt gikk til Bergens Tidende-journalistene Ingrid Fredriksen, Torunn A. Aarøy, Anders G. Eriksen og Eirik Brekke for «Fengselets fengsel - de glemte menneskene».

Juryens begrunnelse:

Det er pressens oppgave å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre. Dette er kanskje en av de viktigste setningene i Vær varsom-plakaten. Årets prosjekt kan med rette si at de har ivaretatt pressens samfunnsrolle. Dette er ekstremt grundig og veldokumentert journalistikk der reporterne har gjort en imponerende jobb med å tvinge opp lukkede dører.

Journalistene gir en stemme til de stemmeløse og gjør det etter betydelig motstand fra det offentlige. Dette er en ekte avsløring, eller her bør flere av funnene regnes som egne selvstendige avsløringer. Metodebruken er kreativ og avansert, men juryen lar seg først og fremst imponere av stayerevnen til journalistene bak prosjektet.

Årets lokale sak

Sølvparaply for årets lokale sak gikk til Roy Ellingsen og Ståle Melhus i Fanaposten for «Olfana».

Juryens begrunnelse:

Alle historier starter ett sted, også historiene til de aller største heltene våre. Fotballproffen sto som liten pjokk og sparket i ballbingen sammen med kompisene. Håndballstjernen hang en gang i den lille lokale hallen, mens mamma og pappa solgte vafler i kiosken. Det er her lokalavisen har sin styrke, tett på de lokale menneskene og miljøene.

Men hva gjør lokalavisen når de lokale heltene, blir alles helter. Guttene som denne lokalavisen hadde fulgt siden de var små, utgjorde i fjor verdens beste klubb under OL. Avisen lot seg ikke affisere av at de slett ikke hadde råd til å reise for å følge OL selv. De gikk på med krum hals og dekket OL på sin måte. Redaksjonen klarte å sette begivenheten inn i en større, lokal sammenheng. Juryen mener det oser kraft, vilje og entusiasme bak den jobben lokalavisen gjorde da de dekket det lokale skøyteunderet under OL i Sør-Korea.

Årets bilde

Vinneren av sølvparaply for årets bilde gikk til Arne Ristesund i Bergensavisen for «Forlat oss vår skyld».

Juryens begrunnelse:

En av fotografiets kjennetegn er muligheten til å fange et øyeblikk. Å dokumentere samtiden gjennom å fryse den. At pressefotografen er tilstede der hvor ting skjer er viktig, ikke bare lesere med mobil bør ta den jobben. Gode bilder bør også ha en selvstendig visuell kraft. Det skal ikke bare være en registrering av det som skjer foran fotografens kamera. Det som skjer må bli visuelt fortolket.

Juryen mener at årets vinner skiller seg ut av kandidatene på disse kriteriene. Bildet er tatt av en våken og erfaren fotograf. Det er et herlig fanget øyeblikk og som leser blir du sittende å humre litt. For det er et humoristisk bilde, selv om selve situasjonen det dokumenterer fra Brann stadion er full av alvor.

Beste video

Vinner av sølvparaplyen for video gikk til TV 2s Ole E. Ebbesen for «Fronten».

Juryens begrunnelse:

Noen journalister ofrer mer enn oss andre og risikerer mer enn oss andre for å dokumentere samtiden. Juryen ønsker å hedre utenriksjournalistikk på sitt aller beste. For en kan ikke overvurdere betydningen av å ha team som dokumenterer krigen som har skapt en av verdens verste humanitære katastrofer. Noen må være de øynene på bakken. Og dette teamet kommer farlig tett på, så tett på at de til slutt må evakueres.

Juryen lar seg imponere av dedikasjonen og arbeidet som er gjort for å bringe en slik reportasje ut til seerne. Det er ekstremt krevende for alle involverte. Den fotomessige delen av reportasjen er også visuell, sterk, og nært på menneskene.

Årets studentpris

Årets studentpris gikk til Henrik Hauken og Vilde Ulsten for deres NRK-prosjekt om Shetlandsgjengen.

Vilde Ulsten og Henrik Hauken fikk studentprisen. Foto: Bergen Journalistlag

Juryens begrunnelse:

Journalistikk handler om gode historier, og dette er en historisk fortelling som må gjenfortelles i nye generasjoner. De unge journalistene kommer tett på en helt fra en viktig del av av norsk historie. Formidlingen er god både i tekst og i levende bilder. Selv om mannen disse studentene møter, bærer på en sterk historie, er det en lun og varm reportasje som fortelles. Juryen mener at dette bidraget skilte seg klart ut blant de innsendte.

Juryen besto av:

  • Trond Olav Skrunes (VG) - leder
  • Håvard Bjelland (Kirkens Nødhjelp)
  • Ken André Ottesen (VG)
  • Monika Yndestad (forfatter)
  • Marion Solheim (NRK).
Powered by Labrador CMS