Bergensavisen skal kutte mellom 12-14 stillinger.
Bergensavisen skal kutte mellom 12-14 stillinger.

– Det er slitsomt

BA går inn i ny kuttrunde, to år etter forrige.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mellom 12 og 14 stillinger skal kuttes i Bergensavisen, melder Bergens Tidende. I dag har avisen rundt 80 stillinger, om lag 40 av disse sitter i redaksjonen.

I slutten av mai hevdet BA-redaktør Anders Nyland at Sigurd Høsts analyse om BAs krise er overdrevet. Han sa også at løssalget til avisen nok ville fortsette å falle, men at abonnementsbasen til avisen samtidig øker.

– Løssalget kommer til å fortsette å falle i overskuelig fremtid, men i  motsetning til Dagbladet og VG har vi en abonnementsbase som er ganske solid. Så det er ikke så dramatisk for oss som det Sigurd Høst skal ha det til, sa Nyland den gang.

Øksen over nakken

Klubbleder Geir Kvile er enig med Nyland i hans påstand, men samtidig opplever han avismarkedet i Bergen som spesielt krevende. Ikke bare på opplagssiden, men også i forhold til annonseinntektene hvor dominerende Bergens Tidende er en tøff konkurrent.

– Poenget er at i BA har vi alltid jobbet med øksen over nakken, slik har det vært siden Olav Terje Bergos dager. Det er motiverende og gøy å jobbe under et slikt press når man lykkes, og det har BA gjort. Når det nå går mot ytterligere kutt i staben blir det slitsomt, det er et signal om at den enorme innsatsen som de ansatte legger ned ikke har den verdien de trodde.

Så langt er det ikke avklart hvor de aktuelle stillingene skal kuttes, det er det ennå ikke tatt noen beslutning om. Dermed er det heller ikke klart om redaksjonen vil bli skjermet for kuttene.

Ansvarlig redaktør Nyland sier til Journalisten at han vil gjøre det han kan for å opprettholde redaksjonens operative kapasitet.

Presset redaksjon

Klubbleder Kvile sier at redaksjonen er strukket så langt som det er forsvarlig i forhold til produktet som produseres i dag.

– Skal vi kutte i redaksjonen, er min oppfatning at da må vi lage et annet produkt enn vi gjør nå. Da blir det etter min mening et spørsmål om vi klarer å lage et produkt folk vil ha. Bergen er velsignet med flere lokalaviser, med TV 2 og en større regionavis i tillegg til oss. Skal vi konkurrere i et slikt marked, mener jeg at det må satses på journalistikken, ikke omvendt.

Kuttene skal gjennomføres innen neste sommer og ledelsen har formidlet at de ønsker å gjennomføre dem basert på frivillighet.

Viktig digital plattform

Styreleder Are Stokstad i Bergensavisen forteller at sett fra A-pressens ståsted har de like store ambisjoner for avisen.

– Vi har ingen planer om å endre på BA fra en sjudagers, tabloid lokalavis, sier han.

Stokstad sier han ikke kan kommentere det som nå skjer, og forklarer at styret vil bli orientert om situasjonen i et møte i neste uke.

A-pressen er største aksjonær i BA med 69,88 prosent av aksjene. Frank Mohn sitter på 20 prosent, mens Sparebanken Vest eier 9,84 prosent av aksjene.

Powered by Labrador CMS