Bernander presset PFU-taper på lufta

NRKs nyhetsledelse ville ikke sende det skjulte opptaket av Åslaug Haga og Jan Davidsen i Dagsrevyen. Men kringkastingssjefen ville ha saken på tv.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Både Dagsrevyens sjef Grethe Gynnild Johnsen og NYDI-direktør Gro Holm takket nei til å bruke et innslag fra Brennpunkt-programmet «LO ved kongens bord» i august i fjor. Det dreide seg om et opptak med skjult mikrofon av en privat samtale mellom Senterpartileder Åslaug Haga og lederen i Fagforbundet, Jan Davidsen. Det vakte oppsikt internt i NRK at saken ble presset inn i Dagsrevyen på tvers av nyhetsledelsens vilje.

Da saken var oppe i Pressens Faglige Utvalg kort før påske, og NRK tapte så det suste, ble saken på ny en «snakkis» i NRK-korridorene. Ikke minst fordi kringkastingssjefen på samme tid viste til kompetansen i «fagmiljøet» for sin avgjørelse om ikke å sende Erling Borgens film «Et lite stykke Norge».

Ingen vil fortelle åpent om hva som skjedde 23. august i fjor. Kringkastingssjef John G. Bernander sier at de hadde en tung redaksjonell vurdering om bruken av skjult mikrofon, men at han ellers ikke vil kommentere interne drøftelser i NRK.

Flere anonyme kilder forteller imidlertid samme sak: Innslaget ble presset igjennom mot Dagsrevyen-ledelsens og NYDI-sjefens vilje, og det har ikke gjort saken bedre at PFU i ettertid har dømt kringkastingssjefens presseetiske skjønn nord og ned.

Midt i valgkampen

Programmet «LO ved Kongens bord» ble sendt midt under valgkampen, og vakte stor oppsikt – nettopp fordi NRK valgte å sende deler av en privat samtale mellom Haga og Davidsen.

Det skjulte opptaker ble gjort etter at Haga og Davidsen ble intervjuet med trådløs mikrofon. Etter intervjuet gikk Haga av gårde med mikrofonen på jakkeslaget. I et tilstøtende rom hadde hun en privat samtale med Jan Davidsen, uten at noen av dem visste at alt som ble sagt ble tatt opp på NRKs bånd.

Heller ikke NRK-teamet var klar over at båndet gikk, hevder NRK. Først da de kom tilbake til Marienlyst skal de ha oppdaget at de satt på sensibelt materiale.

Haga og Davidsen snakket om hvorvidt de tette båndene mellom LO og Arbeiderpartiet kunne ødelegge et eventuelt regjeringsskifte, og de diskuterte en mulig pengebevilgning fra LO til Senterpartiet. De snakket også om politiske saker som sykehusreformen og om Jens Stoltenbergs lederegenskaper.

Skal, skal ikke

Spørsmålet om å bruke opptaket av Haga og Davidsen ble nøye drøftet i Brennpunkt-redaksjonen, og endte til slutt på kringkastingssjef John G. Bernanders bord. Der ble det gitt klarsignal.

Da Brennpunkt-programmet skulle sendes kvelden 23. august, henvendte redaksjonen seg til Dagsrevyen med tilbud om innslaget, som skulle promotere Brennpunkt. Innslaget inneholdt deler av den private samtalen mellom Haga og Davidsen.

Vaktsjef Ole Eyvind Henden ga i første omgang klarsignal, men da Dagsrevyen-sjef Grethe Gynnild Johnsen hadde sett innslaget, ble det tommelen ned. Johnsen fikk støtte av NYDI-direktør Gro Holm, men i timene før Dagsrevyens sending ble saken brakt inn for kringkastingssjefen. Han ga kontrabeskjed:

Innslaget var andre oppslag i sendingen og ble innledet med at «LO frykter at debatten om samrøre med Arbeiderpartiet skal ødelegge ved et regjeringsskifte. Det kommer frem i en fortrolig samtale som sendes i NRK Brennpunkt i kveld.» Dermed kom hele innslaget.

Absolutt taushet

Utover vaktsjef Ole Eyvind Henden, som bare sier at han ikke hadde noen innsigelser mot å sende innslaget, er det ingen som vil kommentere uenigheten mellom nyhetsledelsen og kringkastingssjefen.

Reporter Anders Børringbo, som var innslaget i Dagsrevyen og som var en av reporterne som lagde Brennpunkt-dokumentaren, har ingen kommentarer. Det samme gjelder Dagsrevyens sjef Grethe Gynnild Johnsen, NYDI-direktør Gro Holm og programsjef Lars Kristiansen i NRK-Fakta.

Heller ikke kringkastingssjef John G. Bernander vil kommentere hvem som eventuelt har ment hva i saken.

– Vi har én redaksjonell linje i NRK. Punktum. Og den gir seg utslag i det vi publiserer, sier Bernander.

Powered by Labrador CMS