Beskylder Holmgang for muslimhets
Abid Q. Raja mener debattprogrammet Holmgang bidrar til fordommer mot muslimer. TV 2-ledelsen har ikke tid til å møte ham til debatt om saken.
Holmgang sliter med seertallene, som i høst ligger lavere enn noen gang siden 2000. Redaksjonen lyktes imidlertid å skape stor oppmerksomhet rundt sendingen 17. november. 97 prosent av innringerne svarte ja på spørsmålet «Er muslimer en trussel mot vestlige verdier?».
Debattantene som var invitert, blant dem den moderate muslimske talsmannen Abid Q. Raja, skulle diskutere situasjonen i kjølvannet av drapet på den nederlandske filmskaperen Theo van Gogh. Men Raja trakk seg da han ble kjent med vinklingene og sammensetningen av debattpanelet. Han oppfattet at Holmgang la opp til en verbal lynsjing av norske muslimer.
– Det er første gang jeg har nektet å stille opp i en debatt. Men jeg ville ikke delta i en lynsjing og en rabiat debatt om islamforståelse. Jeg nektet å bli et offer for Holmgang-redaksjonens fordommer, sier Raja.
Stiller ikke
To dager seinere fyrte han av en bredside mot TV 2 på kronikkplass i VG. Raja beskyldte Holmgang for å stigmatisere muslimer og bidra til en ytterligere polarisering i det norske samfunnet. Han utfordret TV 2-sjef Kåre Valebrokk til å svare som ansvarlig redaktør. Men fortsatt venter Raja på at Valebrokk skal ta opp hansken. Verken Valebrokk eller aktualitetsredaktør Stein Kåre Kristiansen kunne stille da Ukeslutt ønsket en debatt om saken 20. november, og på en ny forespørsel fra NRK 1. desember var svaret at TV 2 anser seg ferdig med saken.
23. november sa Kristiansen til Journalisten:
– Jeg har ikke noe problem med å møte Raja når det skulle være. Hvorfor i all verden skulle jeg ha det?
Men da vi forsøkte å gjøre en avtale hadde Valebrokk og Kristiansen fortsatt ikke tid til å møte Raja. Valebrokk viste til Kristiansen, som igjen ba oss snakke med Holmgang-redaksjonen. Raja understreker at det er de ansvarlige i TV 2 han utfordrer, og han anser Oddvar Stenstrøm og andre i Holmgang som inhabile.
– Undergraves
Han spør om det er slik at han som talsmann for muslimer skal ha en plikt til å svare på tiltale, men ikke ha rett til å komme med innsigelser.
– Jeg føler at ytringsfriheten min undergraves. Både ved at Holmgang legger opp til en så unyansert debatt at jeg ikke kan delta og dermed bidra til å vise det norske samfunnet at vi innvandrere og minoriteter er lojale og ufarlige borgere, og ved at TV 2 ikke ønsker å gå i dialog med meg om problemene med Holmgang, sier Raja.
Stein Kåre Kristiansen forsvarer Holmgang-programmet overfor Journalisten. Han avviser at seerspørsmålet bidro til å stigmatisere muslimene som gruppe, og argumenterer med at en ja-prosent på 97 ikke betyr at så mange oppfatter alle muslimer som en fare for Vestens verdier.
– Jeg tror seerne, i likhet med folk flest, oppfattet spørsmålet slik det var ment. Med utgangspunkt i det som skjedde i Nederland tok vi opp til debatt om det er grunn til å frykte at den slags ekstreme handlinger også kan skje her i Norge. Jeg tror ikke 97 prosent av seerne mener at alle muslimer er en trussel mot Vestens verdier, men de kan oppfatte at noen muslimer er det. Altså de ekstreme, sier TV 2-redaktøren.
Ikke bevisst
Kristiansen avviser at Holmgang bevisst forsøker å finne mest mulig provoserende temaer for å få opp skrantende seertall:
– Vi opplever tøffere konkurranse, og derfor er tallene noe lavere nå. Men Holmgang har fortsatt imponerende markedsandel og er det lengstlevende debattprogrammet i Norge. Det skyldes at sendingene er både seriøse og tabloide, og preget av kvalitet. Vi forsøker hver uke å lage et engasjerende program for flest mulig, med både heftige, saklige og brede debatter.
Dagen etter at han trakk seg fra Holmgang-programmet om muslimene ble Raja oppringt av VG. Avisen hadde mottatt tips om at Raja skulle ha forsøkt å presse flere i panelet til å trekke seg. Deretter ble han kjent med at også Aftenposten sjekket samme opplysninger. Ryktet ble raskt avkreftet, men Raja mistenker at det var TV 2 som forsøkte å sverte ham fordi han hadde trukket seg. Samtaler Journalisten har hatt med en lang rekke kilder i og utenfor TV 2 underbygger imidlertid ikke en slik mistanke.
– Det er klart at sånne ryktespredninger skremmer. Ja, det skremmer faktisk såpass at jeg revurderer min borgerplikt til å informere samfunnet og være bindeledd mellom det norske samfunnet og muslimer, sier Abid Q. Raja.