- Dette er stygt av DN

Birgit Skarstein mener DN har vridd hennes budskap til det motsatte.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I fredagens DN forteller avisen om Birgit Skarstein som er lam fra livet og ned. Ifølge tittelen vil Skarstein bo som andre og i ingressen får leseren vite at hun har takket nei til å bo i tilrettelagt studentbolig.

- De har gitt et bilde som ikke er i samsvar med det jeg har sagt, sier Skarstein til Journalisten. Hun er tydelig opprørt over hvordan avisen har opptrådt.

Ønsker tilrettelagt leilighet

Skarstein fikk sitatsjekk på sine tre sitater, som hun mener er greie. Men vinklingen kan hun ikke leve med. Hun har ikke takket nei til tilrettelagt bolig, hevder hun. Det hun ønsker er å leve som alle andre.

(DN har en ganske annen oppfatning. Se intervju med Amund Djuve lenger ned.)  

- Jeg ønsker leiligheter som er tilrettelagt, sier hun. - Når jeg sier at jeg ikke ønsker å være annerledes, så ønsker jeg at leiligheter tilrettelegges, for da blir det ikke annerledes.

Skarstein opplever at synspunktene hennes brukes på en måte som gir motsatt inntrykk av det hun ønsker å si. Skarstein opplever at vinklingen til DN får det til å se ut som om hun mener personer som er bundet til rullestol ikke bør få tilrettelagt studentbolig.

- Det mener jeg ikke. Og hvorfor har de plassert artikkelen under vignetten DN Talent? Det ser ut som om de har protrettintervjuet med som en flinkis i rullestol … jeg er ikke saken. Boligproblematikken er det.

Politiker

Skarstein mener også DN underspiller det faktum at hun uttaler seg som leder for Oslo-studentenes velferdsting og forstår ikke hvorfor de har innledet artikkelen med å fortelle at hun var deltager i Lars Monsen-serien «Ingen grenser».

- At jeg har vært med i en serie er et forstyrrende element. Jeg har opplevd mye når mediene har intervjuet meg, men dette er stygt.

På den ene siden uttaler hun seg som leder i Velferdstinget, på den andre siden som privatperson. Privat ønsker hun ikke være annerledes enn andre, men hun mener ikke at det betyr at alle med behov for tilrettelagte boliger skal bo i ordinære boliger.

Mener DN sjikanerer

Artikkelen er ikke det eneste det reageres på i DNs dekning i dag. Avisens annenleder handler om tilrettelegging og DN skriver under tittelen Bærestol:

«Bare en håndfull rullestolbrukere bor i Studentsamskipnadens dyre rullestoltilpassede leiligheter. Det må da lønne seg å ansette et par bærere til hver av dem?»

- Dette er sjikane, mener likestillingsombud Sunniva Ørstavik. - DN har aldri skrevet lignende om andre grupper. Dette er sjikane, ikke humor, og det gjør meg forbanna.

Fikk sitatsjekk og kontekst

Sjefredaktør Amund Djuve viser til at Skarstein fikk lest både opp sitatene og sammenhengen de var satt inn i, og hadde ingen reaksjoner da. At artikkelen er plassert i DN Talent mener han er naturlig da avisen under denne vignetten skriver om studenters situasjon, og den aktuelle saken handler om studenboliger.

Sjefredaktøren skrivet at Skarstein fikk lese hele saken på forhånd i god tid før den ble trykket.

- Hun hadde ingen innvendinger mot den da. Hun har heller ikke kontaktet oss i dag om at det skal være noe feil.

Djuve viser også til at Skarstein har gitt et lignende utspill i Universitas i vinter.

 Djuve skriver videre i eposten at dersom arikkelen leses vil man tidlig kunne se i brødteksten at Skarstein er leder for Studentenes velferdsting og at det  derfor er feil at denne rollen underspilles i artikkelen.

Om lederen skriver han:

- I underlederen har vi av og til en røff humor, og rett som det er blir noen støtt. Lederen i dag er ment som en kritikk av at nye krav om tilrettelegging for funksjonshemmede, som det ikke er etterspørsel etter, er en viktig årsak til at det ikke bygges flere studentboliger i Oslo. Hvis lesere flest oppfatter det som sjikane av rullestolbrukere, har vi bommet.

 

Powered by Labrador CMS