KUTTER: Sjefredaktør og administrerende direktør Bjørn G. Sæbø må redusere antall utgivelsesdager og ansatte. Samtidig innfører RA nettbetaling. Foto: Jan Inge Haga

RA fra seks til tre dager

Innfører nettbetaling og kutter antall ansatte. Løssalget har falt fra 2.600 til 800.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Rogalands Avis innfører digital betalingsløsning fra årsskiftet og lover abonnentene nyheter sju dager i uka. Samtidig reduseres papirutgivelsene fra seks til tre ukentlige utgaver, skriver selskapet i en pressemelding.

Mange ansatte må forlate RA som følge av tiltakene. Ifølge avisas nettutgave skal antall ansatte reduseres fra 35 til 22.

– Framtiden til RA med færre avissdager og mer digitalisering fører dessverre til en rekke oppsigelser, sa sjefredaktør og administrerende direktør Bjørn G. Sæbø da de ansatte ble orientert fredag.

Det er svikten i papirinntekter er bakgrunnen for at RA-styret fredag formiddag vedtok omleggingen til papiravis mandag, onsdag og fredag. De digitale inntektene øker ikke raskt nok til å kompensere tapene for papirutgaven.

Nordsjø-samarbeid

RAs satsing på digitale plattformer vil gi betalende lesere papiravis, e-avis og hele nettavisen, mens en del fellesnyheter på nettet vil være gratis.

Som en del av den digitale omleggingen vil RA inngå en samarbeidsavtale med Nordsjø Media (NME), som blant annet utgir Jærbladet, Sandnesposten og Solabladet. Avtalen innebærer at RA vil ta i bruk NMEs løsninger for nettavis og betalingsløsning. RA og NME tar også sikte på et tettere markedssamarbeid.

7,4 millioner i minus

I 2012 gikk RA med 7,4 millioner kroner i underskudd. Selv om resultatet så langt i år er forbedret med om lag fem millioner kroner er dette ikke nok for å dekke inntektsnedgangen.

Ifølge pressemeldingen viser papirannonsene en negativ utvikling i 2013, samtidig som de digitale inntektene ikke stiger raskt nok. Spesielt etter sommeren er nedgangen blitt forsterket, i takt med stagnasjon i varehandelen.

Fra 2.600 til 800

RA har lenge slitt med økonomien, og selv om abonnentene har holdt stand de siste årene, har løssalget krympet fra rundt 2.600 daglige eksemplarer til i snitt 800 eksemplarer i 2013. Det er i hovedsak den digitale avislesningen på smarttelefon, nettbrett og PC som har rammet RAs løssalg, ifølge RAs ledelse.

 ”Transformasjonen fra papiravis til digitale betalingsløsninger er også et svar på RAs økonomiske problemer. Kostnadene knyttet til trykk og distribusjon i forhold til inntekter fra papiravisen, er blitt uforsvarlig høye. I tillegg til disse kostnadsreduksjonene er RA også nødt til å redusere antallet ansatte”, heter det i pressemeldingen.

– En tris dag

Leder av redaksjonsklubben, Jorunn Busk, sier at dette er en svært trist dag før de ansatte. Samtidig uttrykker hun forståelse for den prosessen som nå er satt i gang.

– Hvis alternativet er at bedriften går konkurs er dette det beste av to onder.

Redaksjonen er den største avdelingen i RA, med 19 årsverk. Det er derfor ganske klart at redaksjonsklubben må forberede seg på å miste mange medlemmer.

– Klubblederne skal møte ledelsen mandag, da vi får mer informasjon. Det er foreløpig uklart hvor mange som må gå i redaksjonen, men oppsigelsene kommer allerede i løpet av neste uke. Så ting skjer veldig raskt, sier Busk til Journalisten.no.

Hun legger til at redaksjonen har jobbet steinhardt for å unngå å havne i en slik situasjon, og at den derfor oppleves som svært frustrerende.

– Jeg ser ikke at vi kunne gjort noe annerledes fra redaksjonens side. Vi har utnyttet ressursene maksimalt, og det har vært en enorm stå på-vilje her i kampen for å overleve.

 

 

Powered by Labrador CMS