Debatt:

Nyhetsredaktør Marte Svarva kommenterer et mye diskutert P4-sitat.

P4-nyhetene har ikke sagt at helsedirektøren avlyser 17. mai-feiringen

P4-redaktør mener meningsinnholdet står seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.
  • Teksten fra Svarva ble tilsendt Journalisten som kommentar til artikkel om at DN baserte tirsdagens lederartikkel på feilsitering fra P4.

Mandag publiserte P4-nyhetene denne saken: «Kan bli nok et år uten barnetog og 17. mai-fest».

Denne var basert på et intervju med helsedirektøren. I den opprinnelige saken på nett var det et sitat fra Guldvog som lød: «Vi kan få enda et år uten barnetog og store selskaper på 17. mai».

Dette ble rettet etter at helsedirektøren påpekte overfor P4-nyhetene at dette ikke var et ordrett sitat. Sitatet var upresist og ikke det som faktisk ble sagt, men en gjengivelse av meningsinnholdet.

Saken var at det er usikkert om det blir noen normal feiring av nasjonaldagen i år, altså at det kan bli en «unormal» feiring for tredje år på rad. P4-nyhetene har ikke sagt at helsedirektøren avlyser 17. mai-feiringen, slik saken ble gjengitt av andre medier.

I intervjuet fikk helsedirektøren direkte spørsmål om 17. mai-feiringen i 2022. Spørsmålet lød som følger: «Vi har hatt to 17. mai som ikke har blitt som vanlig, to julefeiringer som ikke har vært som vanlig – vil det fortsette slik?»

Svaret: «Det vil til slutt bli en ende på det hele. Og så vet vi ikke om det vil være i løpet av dette året eller om vi vil dra med oss dette inn i 2023. Vi må være forberedt på begge deler, men det er grunn til å tro at vi også i 2022 vil få bedre perioder og litt tøffere perioder. Så kan det hende at det avsluttes i løpet av 2022 og kanskje det første halvåret, men det kan også godt være at vi drar med oss dette videre, så vi må være forberedt på begge deler.»

Oppfølgingsspørsmål: «Inn mot 17. mai i fjor så sa du «2022 – da blir det ikke noen tiltak på 17. mai» - du er ikke like sikker nå?»

Guldvog: «Nei, jeg er ikke like sikker nå. For med omikron så har spillet regler blitt litt annerledes og vi vet ikke hvor lenge vi vil dra med oss denne varianten og strengt tatt så vet vi heller ikke om vi vil få nye varianter som kan komme til å gjøre det vanskelig for oss.»

Jeg beklager at sitatet som først var gjengitt i saken var upresist, men jeg mener likevel meningsinnholdet i saken fortsatt er at helsedirektøren er mindre sikker enn tidligere på om vi vil få en normal 17. mai-feiring i 2022.

Powered by Labrador CMS