Blog:

Ta ansvar for nettdebattene

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dagsavisen har lansert nye debatt- og kommentarsider på nett - ”tungt inspirert av den engelske avisen The Guardians nettside”, for å sitere debattredaktør Ivar A. Iversen. Bakgrunnen for satsingen er selvsagt at nettavisene for lengst har blitt en fellesarena for svært mange med meninger. De mange debatt- og blogginnleggene er en ressurs, men krever en fastere redigering for at leserne skal klare å skille mellom skitt og kanel.

Avisa ønsker livlig debatt, men uten sjikane og skittkasting. Derfor stenges nettavisa for anonyme kommentarer. Fra nå av må debattantene registrere seg og stå fram med fullt navn (og helst) bilde.

Det er all grunn til å ønske en slik begrensning velkommen. Nettdebattene har langt på vei blitt en arena for rasistiske ytringer og muslimhets. På tross av at PFU har slått fast at det ikke holder å sitte og vente på at noen sier ifra om slike innlegg, har redaksjonene i alt for liten grad tatt ansvar for å moderere debattene og fjerne skittkastingen.

Selv har jeg en tid skrevet fast på Dagsavisens ”Radikal røster”. Uansett tema kan jeg være sikker på at jeg får tilsvar fra 10-15 personer som hevder at innvandring er årsaken til alle problemer i Norge. Slike debattinnlegg ville aldri blitt satt på trykk i papiravisen, rett og slett fordi de er fordummende og sjikanøse. Men de er ikke mindre forsøplende når de står på nettsidene.

Vårt Land har for lengst tatt grep for å holde sjikanen borte fra debattsidene. Nå kommer Dagsavisen etter. Også andre medier bør ta ansvar.   

Powered by Labrador CMS