Skjermdump fra Pål Hivands blogg.

Kritiserte egen avis – mistet spaltistjobb

Tok avstand fra Ságats publisering av lokal Frp-politikers Hitler-sammenligning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Pål Hivand er blogger og kommunikasjonsrådgiver. De siste månedene har han vært spaltist i den samiske avisen Ságat. Tidligere har Hivand skrevet for blant annet depesjer.no.

Ifølge en redegjørelse på Hivands blogg ble han torsdag orientert om at hans siste artikkel hadde falt Ságat-redaktøren så tungt for brystet, at han ikke lenger var ønsket i spaltene.

Hitler og Quisling

Hivands artikkel omhandlet Fremskrittspartiets Torvald Aspenes og hans sammenligninger mellom norsk samepolitikk og Quislings landssvik og mellom sametingspresident Egil Olli og Adolf Hitler.

Hivand kritiserte – i en setning – Ságat for å ha satt Aspenes’ påstander uimotsagt og ukritisk på trykk:

«Avisen nådde for sin del sitt journalistiske bunnivå ved å presentere hans uhyrlige påstander fritt – uten å stille Aspenes ett eneste kritisk spørsmål!», skrev Hivand i sin spalte i Ságat.

– Og det skal man åpenbart ikke gjøre dersom man er skribent for avisen Ságat. Men det er kanskje slik redaktører med sympati for despoti tenker og handler, spør han på sin hjemmeside.

Helhetsvurdering

Sjefredaktør og daglig leder i Ságat, Geir Wulff, sier til Journalisten.no at det er en helhetsvurdering som ligger bak avgjørelsen om å avslutte spaltistavtalen med Hivand.

– Vi har vurdert det slik at vi vil bruke pengene, som vi har brukt til å kjøpe stoff av Hivand, til å forbedre det redaksjonelle produktet på en annen måte.

– Han hevder at det er kritikken av Ságat i den forrige spalteartikkelen som er årsaken til at han fikk sparken?

– Det kan jeg ikke kommentere. Vi har i hvert fall, etter en vurdering, funnet ut at vi vil bruke midlene på en annen måte.

– Avviser du at avgjørelsen har sammenheng med den kritikken Hivand framførte i spalten sin?

– Nei, vi har vel en veldig dårlig magefølelse når vi vet at Hivand kanskje har brukt spalten på en måte som vi ikke helt kan stille oss bak. Det er snakk om en prøvespalte, som vi altså ikke ønsker å gå videre med, sier Wulff.

Powered by Labrador CMS