Styreleder Jon Wessel-Aas uttaler kritikk mot Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund.

Schibsted-eier ut mot Skogen Lund: – Uheldig

Reagerer på uttalelser om Tangen-dekningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oppdatering kl 13:30: Kristin Skogen Lund tar selvkritikk for uttalelsene.

– Jeg har vært jævlig irritert på den Tangen-saken, sa Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund nylig, og omtalte at VG hadde kjørt den ferske oljefondsjefen «aller hardest».

DN omtalte uttalelsene som umiddelbart vakte oppsikt fredag, og i dag kan Journalisten fortelle om reaksjoner også hos selskapet med den største eierposten i Schibsted-konsernet.

– Uheldig

Jon Wessel-Aas uttaler følgende, og opplyser at det kommer på vegne av Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier, der han er henholdsvis styremedlem og styreleder:

– Dette er snakk om løpende redaksjonelle spørsmål, som ligger i kjernen av redaktørens uavhengighet - også fra eier og utgiver. Dette prinsippet er nedfelt i både medieansvarsloven og Redaktørplakaten, skriver Wessel Aas, og fortsetter:

Fakta om eierskap

  • Blommenholm Industrier eier 26,1 prosent av aksjene i Schibsted og er selskapets kontrollerende eier.
  • Stiftelsen Tinius har de stemmeberettigede aksjene i Blommenholm Industrier og kontrollerer dermed selskapet.

– Det er da uheldig om representanter for eier og utgiver uttaler seg på måter som kan være egnet til å påvirke det fremtidige redaksjonelle arbeidet i et eller flere sakskomplekser, eller som er egnet til å skape tvil hos publikum om den redaksjonelle uavhengigheten. Det gjelder selv om uttalelsene ikke har vært ment å skulle påvirke redaksjonelle valg, og selv om de ikke har påvirket redaksjonelle valg.

Varsler direkte dialog

Wessel-Aas skriver samtidig at Tinius-stiftelsen kommer til å ha direkte dialog med Schibsteds ledelse om synet på uttalelsene.

Stiftelsen Tinius har som et nedfelt formål at «Schibstedkonsernet skal drives på en måte som sikrer frie og uavhengige redaksjoner i konsernets aviser og øvrige datterselskaper med redaksjonell virksomhet».

Flere uttalelser fra Skogen Lund vakte oppsikt før helga, da DN skrev om hvordan hun omtalte Tangen-saken generelt, og VGs dekning spesielt, under et direktestrømmet NHH-arrangement.

Konsernsjefen sa at hun kjente seg veldig igjen i mediedekningen av saken:

– Det blir et paradoks for meg, for Schibsted eier VG, som har vært de som har kjørt ham aller hardest. Samtidig skal jeg som konsernsjef ikke påvirke deres redaksjonelle beslutninger. Det har jeg åpenbart ikke gjort, siden de har kjørt den saken som de har, så det er vel et bevis på det, sa hun blant annet.

Kritikk fra flere hold

Journalisten har søkt kommentar fra Skogen Lund, som svarer at hun skulle ønske hun hadde formulert seg annerledes (se egen artikkel).

Som svar på veldig lignende kritikk fra Aftenpostens redaksjonsklubbleder Kristjan Molstad før helga, svarte Skogen Lund:

– Som Molstad er jeg veldig trygg på at våre ansatte og redaktørene i Schibsteds aviser føler at våre mediehus har absolutt uavhengighet. Jeg er sikker på at det jeg sa på Handelshøyskolen - og settingen det skjedde i - ikke rokker ved dette. Det synes jeg også VG-redaktør Gard Steiros uttalelse til DN bekrefter.

Steiro sa til DN at Skogen Lund måtte få mene det hun ville, og at VG fortsatte dekning av saken uavhengig av dette.

I dag går Journalisten også inn i hvordan VG-teamet som sto bak mange av avsløringene i Tangen-dekningen jobbet.

Powered by Labrador CMS