NJ Vs Bodø Nu. Jon wessel-Aas, Mads Backer-owe Vibeke Lærum. Foto: Marte Vike Arnesen 2023. Jon Wessel-Aas
Bodø Nu tapte saken der to studenter trakk mediehuset for retten etter en sitatsak.

Bodø Nu tapte rettssak om sitatsak

Må betale journaliststudenter.

Publisert Sist oppdatert

Journaliststudentene Marie Staberg og Embla Viktoria Rostad Lillegaard vant fram i saken mot lokalavisen Bodø Nu.

Journaliststudentene trakk mediehuset for retten etter at de mente Bodø Nu brukte for mye av innholdet fra en podkast de hadde laget, til en sitatsak.

Bodø Nu dømmes til å betale 5000 kroner i vederlag til begge studentene, samt betale 123.ooo kroner til studentene for saksomkostninger.

Dommen ble først omtalt av Medier24.

Studentene har vunnet fram på alle punkter, og NJ-advokat Mads Backer-Owe, som representerte studentene i retten, sier til Journalisten at de er fornøyde i dag.

– Vi anerkjenner fullt ut sitatretten, men denne saken handler om hvor langt man kan strekke den, sier Backer-Owe. 

Han berømmer studentene som løftet saken.

Journalistens redaktør Roger Aarli-Grøndalen fulgte saken i rettssalen, og skrev i en kommentar at «hvis NJ vinner denne rettssaken, bør motparten anke». Han mente Bodø Nu-saken hadde svakheter, men i det store var innenfor bransjestandard for sitatsaker.

Det samme ga seniorrådgiver Arne Jensen i redaktørforeningen uttrykk for da han vitnet i saken.

– En eventuell begrensing på hva som kan publiseres og siteres, er for viktig til at det kan avgjøres i en tingrett, skrev Aarli-Grøndalen.

Ansvarlig redaktør Simen Pedersen i Bodø Nu skriver i en sms til Journalisten onsdag formiddag at de ikke har avgjort om de vil anke:

– Vi tar dommen til etterretning, men vi er uenig i utfallet Oslo tingrett har kommet til. Vi har ikke tatt stilling til om vi skal anke saken, det må vi komme tilbake til på et senere tidspunkt.

Bodø Nus advokat, Jon Wessel-Aas skriver i en sms til Journalisten:

– Vi noterer oss også at retten har vært i tvil. Av prinsipielle grunner mener jeg at dommen bør ankes, men den er nettopp mottatt og spørsmålet må selvsagt først diskuteres nærmere med Bodø Nu.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS