Brasils president Jair Bolsonaro har oppfordret tilhengerne til å følge ham på Telegram foran valget i oktober.
Brasils president Jair Bolsonaro har oppfordret tilhengerne til å følge ham på Telegram foran valget i oktober.

Brasils høyesterett forbyr Telegram

Viser til Telegrams manglende evne til å følge myndighetenes pålegg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En dommer i Brasils høyesterett har besluttet at den populære meldingstjenesten Telegram skal blokkeres i hele landet.

Telegram er en av de fremste kommunikasjonskanalene for landets høyreradikale president Jair Bolsonaro.

Dommer Alexandre de Moraes viser til Telegrams manglende evne til å følge myndighetenes pålegg om å fjerne meldinger med desinformasjon. Programmet skal derfor stenges med umiddelbar virkning, heter det i en kjennelse datert torsdag og publisert fredag på domstolens nettsider.

– Telegrams manglende respekt for brasiliansk lov og gjentatte forsømmelse i å rette seg etter tallrike domstolsbeslutninger, er fullstendig uforsonlig med rettsstaten, skriver Moraes.

Presidenten raser

Bolsonaro reagerte med å publisere en lenke til sin Telegram-kanal på Twitter. Senere omtalte han avgjørelsen som uakseptabel og noe som setter brasilianernes frihet i fare.

– Kjennelsen er utillatelig. Dommeren unnlot å handle mot de to eller tre personene som ifølge ham skulle blokkeres, så han bestemte seg for å påvirke 70 millioner mennesker … Det som står på spill er vår frihet, uttaler Bolsonaro.

Telegram, som har blitt lastet ned på over halvparten av mobiltelefonene i Brasil, var fredag fortsatt tilgjengelig i landet.

Bolsonaro har fått blokkert en rekke meldinger på både Facebook, Twitter og YouTube som følge av brudd på reglene om feilinformasjon. Han har oppfordret tilhengerne til å følge ham på Telegram foran valget i oktober.

Telegram beklager

Administrerende direktør Pavel Durov i Telegram sier at problemer med selskapets epostadresser gjorde at de ikke fikk svart brasiliansk høyesterett.

Telegram ble derfor blokkert som «et resultat av denne feilkommunikasjonen», hevder Durov.

– På vegne av teamet vårt ber jeg om unnskyldning til den brasilianske høyesterett for vår uaktsomhet. Vi kunne definitivt gjort en bedre jobb, heter det i en uttalelse.

Powered by Labrador CMS