Stine Slettås Machlar er sommervikar i VG og skal fortsette i redaksjonen som tilkallingsvikar mens hun skriver masteroppgave i undersøkende journalistikk.

Tar master på SUJO, jobber breaking i VG:
– Undersøkende metoder bruker vi 
hver eneste dag, på hver eneste vakt

Stine Slettås Machlar fortsetter i VG etter sommeren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Stine Slettås Machlar har hatt et ønske om å bli journalist helt siden videregående skole. Hun brenner for den type journalistikk som kan bidra til å skape endringer og starte debatter i samfunnet.

– Jeg har en sammensatt bakgrunn, både som rullestolbruker og barnevernsbarn, så jeg hadde et ønske om å endre samfunnet på et vis. Jeg har vurdert å studere juss, men føler at som journalist har du mulighet til å påvirke hver enkel sak i større grad, sier Machlar til Journalisten.

Undersøkende journalistikk

Machlar mener bransjen trenger gode journalister med ulik bakgrunn som kan se ulike vinklinger i sakene som dekkes.

– Når jeg sier at jeg ønsker å påvirke mediebildet, så mener jeg å løfte de ulike sidene av samfunnsdebattene som ellers kanskje ikke hadde fått oppmerksomhet. Jeg ser kanskje en del av samfunnet som andre journalister ikke ser, sier hun.

I 2019 ble Machlar uteksaminert fra Høyskolen Kristiania med en bachelor i journalistikk. Bacheloroppgaven skrev hun om mennesker som påvirker samfunnet gjennom sosiale medier.

Nå tar hun en mastergrad i undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen.

– Undersøkende metoder bruker vi hver eneste dag, på hver eneste vakt. Det å kunne bruke undersøkende metoder i det digitale samfunnet er veldig nyttig kunnskap som kan brukes i alle typer journalistikk, sier hun.

Sommervikar i VG

Machlar har jobbet som frilansjournalist siden hun flyttet fra Orkdal i Sør-Trøndelag til hovedstaden for ti år siden, blant annet for NRK, Studenttorget, dokumentarmagasinet Plot, og fagbladene Handikapnytt og Tekna.

Hun har nettopp fullført et sommervikariat i VG som endte med en sak på forsiden av papiravisen. Nå har hun også fått beskjed fra ledelsen at hun skal fortsette som tilkallingsvikar utover høsten, samtidig som hun fullfører mastergraden sin.

– Jeg kunne ikke tenkt meg å jobbe på en bedre plass. Selv om VG virker som et stort arbeidssted, er vi samtidig en liten og tett gjeng som tar fantastisk godt vare på hverandre, sier hun.

I VG har hun jobbet som nyhetsjournalist og på «breaking». Hun syns det er deilig å få en avveksling mellom undersøkende journalistikk og raskere nyheter.

– Det er en perfekt kombinasjon å jobbe med begge deler. På masterstudiet driver jeg med lange prosjekter som krever mye tid og tålmodighet. Og i VG har jeg skrevet nyheter om alt fra covid-pandemien og elsparkesykler, til nakne folk på fest og råkjøring på motorsykkel, sier hun.

– Hva er drømmejobben din?

– Jeg er en ganske rastløs person og tar det livet har å by på, også når det gjelder jobb. Ideelt sett ville jeg jobbet i en redaksjon der jeg kan drive med både undersøkende journalistikk og nyheter, men akkurat nå har jeg det veldig fint i VG.

Personen bak rullestolen

At hun sitter i rullestol, påvirker henne lite på jobb, forteller Machlar.

– På breaking sitter vi alle i en stol uansett, den eneste forskjellen er at jeg har større hjul på min. Rullestolen har preget meg som menneske, men påvirker meg ikke fysisk når jeg skal utføre en jobb, sier Machlar.

Hun ønsker ikke å bli ansatt i noen redaksjoner på grunnlag av funksjonsnedsettelsen.

– Det har alltid vært veldig viktig for meg at de som ansetter meg fordi de ser personen bak. Hvis ikke takker jeg heller nei til jobben, sier hun og legger til:

– Jeg hadde blitt journalist uansett om jeg var rullestolbruker eller ikke, det handler ikke om situasjonen min, sier hun.

I sommer har Machlar bevisst unngått å skrive om temaer knyttet til mennesker med nedsatt funksjon.

– Det er såpass mange i redaksjonen at noen andre kan heller ta disse sakene. Jeg skaffet meg ikke jobb i VG for å være et talerør for det miljøet nødvendigvis, sier hun.

Fortsetter i VG

Leder for nyhetsavdelingen i VG Eva-Terese Grøttum forteller til Journalisten at Machlar har gjort en strålende jobb som sommervikar. Hun mener Machlar er en ressurs for redaksjonen.

– Hun er en veldig erfaren journalist og vi er glade for at hun hadde lyst til å jobbe hos oss i sommer, sier hun.

Grøttum mener det ikke var en vanskelig avgjørelse å la Machlar jobbe videre i VG etter sommervikarjobben.

– Som sommervikar har hun jobbet med mye forskjellig, fra sparkesykkeldebatten til korona, større saker og direkterapportering på breakingdesken. Hun har gjort det bra og skal fortsette videre hos oss som tilkallingsvikar, sier hun.

Powered by Labrador CMS