Riksadvokaten i Washington mener Mark Zuckerberg var personlig involvert i å legge til rette for det som utviklet seg til en personvernskandale rundt selskapet Cambridge Analytica.
Riksadvokaten i Washington mener Mark Zuckerberg var personlig involvert i å legge til rette for det som utviklet seg til en personvernskandale rundt selskapet Cambridge Analytica.

Personvern

Hevder Facebook-sjefen var direkte involvert i Cambridge Analytica-skandalen

– Ikke bare en frontfigur, sier riksadvokat i søksmål.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg anklages personlig i et søksmål der det hevdes at han var direkte involvert i personvernskandalen med Cambridge Analytica.

Riksadvokat Karl Racine mener Zuckerberg var tett på oppbyggingen av rammeverket som la til rette for at det britiske konsulentselskapet kunne hente ut opplysninger om over 70 millioner Facebook-brukere i USA. En varsler avslørte i 2018 at opplysningene ble brukt politisk, blant annet til å skaffe støtte til Donald Trump.

– Zuckerberg er ikke bare en frontfigur. Han er personlig involvert i nesten alle beslutninger i selskapet, skriver Racine i søksmålet, som er meldt inn i hovedstadsregionen.

Han sier Zuckerbergs kontroll er bakt inn i selskapets struktur, der Zuckerberg – som fortsatt er selskapets øverste leder – har flertallet av de stemmeberettigede aksjene. Riksadvokaten i Washington saksøkte Facebook for personvernpraksisen i 2018, en sak som fortsatt pågår.

Morselskapet Meta har så langt ikke svart på påstandene i det nye søksmålet. Talsmann Andy Stone påpeker likevel at en dommer tidligere avviste Racines forsøk på å inkludere Zuckerberg personlig i personvernsøksmålet.

I kjølvannet av skandalene rundt Cambridge Analytica ble Facebook ilagt en bot på 5 milliarder dollar. De ble også pålagt å styrke personvernet. Facebook fjernet tilgangen til brukerdata for tusenvis av applikasjoner.

Powered by Labrador CMS