Fra venstre Dag Idar Tryggestad fra Norsk Journalistlag, Per Christian Magnus og Kristine Holmelid fra SUJO, og Knut Olav Åmås fra Fritt Ord.

SUJO, NJ og Fritt Ord går sammen:
Vil hjelpe små redaksjoner å satse på riktig idé – og kvalitetssikre gravesakene

– Håper journalister, reportasjeledere og frilansere ønsker å ha oss med.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) ved Universitetet i Bergen har i samarbeid med Norsk Journalistlag (NJ) og Fritt Ord satt i gang et treårig prosjekt. Målet er å utvikle metoder for kvalitetssikring av undersøkende journalistikk i lokale og mindre medier.

– Vi skal arrangere workshops og delta i graveprosjekter der vi jobber med metode, systematikk og kvalitetssikring, sier reportasjeleder Kristine Holmelid i SUJO til Journalisten.

Planen er at det treårige prosjektet skal deles inn i to faser: Først en innsamlingsfase over to år, og deretter en utviklingsfase hvor SUJO skal lage det de ikke vet nøyaktig hva blir ennå:

– Basert på innsamlingen skal vi lage et undervisningsmateriell, læreverk, sjekklister eller manualer som journalistene selv kan ta i bruk når de jobber med undersøkende journalistikk, sier Holmelid og legger til:

– Mange av de store redaksjonene har allerede rutiner for kvalitetssikring før publisering, men det gjelder færre av de små redaksjonene.

Reportasjelederen trekker videre frem to hovedutfordringer som de mindre redaksjonene står overfor i graveprosjektene: Å satse på riktig idé og å kvalitetssikre det endelige produktet.

Prosjektet vil også ta for seg andre ting, men Holmelid forteller at disse to utfordringene blir viktige i prosjektet.

– Vi håper journalister, reportasjeledere og frilansere ønsker å ha oss med i sine prosjekter, sier reportasjelederen.

NJ har gått inn med en halv million kroner fordelt over to år, med mulig opsjon på ytterligere to år. NJ bruker av vederlagsmidlene til satsningen.

– Dette er et veldig spennende prosjekt hvor det skal utvikles kompetanse og materiell som vil være til hjelp for svært mange journalister, ikke minst i mindre medier. Vi er i tjernen av hva vi skal bruke disse midlene til, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Han forteller at trøkket fra medlemmene om større satsning på ulike kompetansetiltak er stort, og at dette er et av svarene på det.

– Behovet og viljen til å lære er stor. Dette er et av våre bidrag for å svare på det, sier Tryggestad

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS