Kokebok fra Skup-kjøkkenet. Her fra utdeling av Skup-prisen i 2018.
Kokebok fra Skup-kjøkkenet. Her fra utdeling av Skup-prisen i 2018.

Kartlegging av 1458 Skup-rapporter har blitt bok

– Jeg har jobbet intensivt for å komme i mål.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under årets Skup-konferanse skal høyskolelektor Espen Sørmo Strømme lansere boken «Kokebok fra Skup-kjøkkenet» med Fagbokforlaget.

Den siste tiden har han jobbet intensivt med prosjektet.

– Jeg fikk forresten nettopp en telefon fra forlaget som sier boken er klar på trykkeriet. Jeg får endelig se den ferdig for første gang i morgen, og det er veldig stas, sier Strømme til Journalisten mandag.

Han underviser i økonomijournalistikk ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen og har tidligere jobbet i blant annet i Romsdals Budstikke, Fædrelandsvennen og Adresseavisen.

– Omfattende prosjekt

Boken tar sikte på å vise hvordan en går frem for å lykkes med prosessen fra idéutvikling til publisering i undersøkende prosjekter.

Espen Strømme Sørmo underviser i økonomijournalistikk ved NLA Mediehøgskolen.
Espen Strømme Sørmo underviser i økonomijournalistikk ved NLA Mediehøgskolen.

– Hovedformålet er at boken kan fungere som en veiviser for journalister som ønsker å grave. Den inneholder mange gode råd, sier Strømme.

Det er første gangen noen studerer, analyserer og systematiserer de rundt 1400 metoderapportene (rundt 16.800 sider med tekst) som er levert til Skup de siste 30 årene.

– Det er et omfattende prosjekt som jeg har jobbet med i tre år. Jeg har vært helt avhengig av å ha en god driftsplan og jobbet intensivt for å komme i mål før lanseringsfristen.

Søkbar database

«Kokeboka» gir et bilde av hvordan undersøkende journalistikk som felt har utviklet seg i Norge, og legger også vekt på metodene som er brukt med tanke på å gi leseren oppskrifter som kan føre til god gravejournalistikk.

Kartleggingen av metoderapportene kan hjelpe både journalister og forskere å undersøke konkrete temaer: alt fra religion og krig til veiarbeid, sier Strømme.

Med utgangspunkt i bokens innhold har Strømmet også utviklet en nettside, skuptube.no. Denne inneholder blant annet en søkbar database og resultater fra prosjektet.

På Skup-konferansen vil Svein Tore Bergestuen lede en samtale mellom forfatteren og Astrid Nordheim fra Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) fredag 1. april klokken 15.

Powered by Labrador CMS