Bergen Journalistlag-leder og landsstyrevara Jens Kihl er fornøyd med at NJ får konkretisert en mangfoldsstrategi. Her fra landsmøte i 2019.
Bergen Journalistlag-leder og landsstyrevara Jens Kihl er fornøyd med at NJ får konkretisert en mangfoldsstrategi. Her fra landsmøte i 2019.

Slik blir NJs innsats for mangfold: Skal lage «mangfoldsplakat»

Landsstyret har pekt ut tiltak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mangfold på arbeidsplassene i mediebransjen ble, etter landsmøtet tidligere i år, et sentralt tema i tiltaksplanen til Norsk Journalistlag (NJ) for perioden 2021-2023.

I forrige uke konkretiserte landsstyret nøyaktig hvilke tiltak som skal settes inn for å bidra til å øke mangfold i bransjen.

Tiltakene som ble pekt ut er følgende:

  • NJ skal ta initiativ til skolering i mangfoldsarbeid, særlig rettet mot valgkomitéer og klubbledere. Arbeidet settes i gang høsten 2021.
  • NJ skal arrangere en fagdag med mangfold som tema innen utgangen av juni 2022. Før fagdagen skal det gjennomføres en undersøkelse om rekrutteringspolitikk og sammensetning i norske redaksjoner.
  • NJ skal mot slutten av landsstyreperioden utarbeide en «mangfoldsplakat», som gjøres kjent og er forpliktende for alle ledd i organisasjonen. Mangfoldsplakaten inkluderes i NJs videre arbeid.

Se hele NJs konkretiserte tiltaksplan mot 2023 her.

Starter med kartlegging

Leder Jens Kihl i Bergen Journalistlag er fornøyd med at fagforeningen får konkretisert en mangfoldsstrategi.

– Dette er noe som medlemmene i NJ Bergen har etterspurt og vil prioritere. Det er viktig at bransjen er representativ for de ulike miljøer om finnes, og at vi endrer oss i takt med samfunnet. Vi må også bidra til å skape ikke-diskriminerende arbeidsplasser, sier Kihl til Journalisten.

NJ har forpliktet seg til å komme raskt i gang med tiltakene, og mangfoldsskoleringen av klubbledere og valgkomitéer vil starte allerede over sommeren.

Kihl mener en kartlegging over dagens mangfoldssituasjon er det første nødvendige steget for å tilegne seg kunnskap om hva bransjen trenger og mangler. Dette vil skje gjennom undersøkelser, fagdagen og skolering i egen organisasjon.

– Gjennom den kunnskapen kommer vi til å oppdage ting vi må jobbe mer med. Derfra kan vi skape nye krav og utarbeide mangfoldsplakaten. Målet er å komme med krav og tiltak som kan bidra til en utvikling av journalistbransjen som kan stå over tid, sier han.

Et bredt mangfold

NJ har etablert en felles oppfatning om mangfoldet som bør representeres.

– Når vi snakker om mangfold så snakker vi ikke bare om etnisk eller religiøs mangfold, men også flere andre akser som klassebakgrunn, funksjonsnedsettelser, nynorsk og mer, forklarer Kihl.

– Hva tror du er grunnen til at mangfoldstemaet har stått sentralt på årets landsmøte og ikke tidligere?

– For meg personlig var Black Lives Matter-bevegelsen en øyeåpner. Det gav grobunn for en god og lærerik debatt, svarer Kihl.

Fagdag for de tillitsvalgte

Ifølge NJ-leder Dag Idar Tryggestad vil skoleringen av foreningens tillitsvalgte forhåpentligvis bidra til at mangfoldsdebatten vil havne på agendaen i flere mediehus.

NJ-leder Dag Idar Tryggestad og NJ skal jobbe med mangfold i årene fremover.
NJ-leder Dag Idar Tryggestad og NJ skal jobbe med mangfold i årene fremover.

– Det er bra for oss å bidra i dette arbeidet. Skal vi fremstå som en moderne fagforening, må vi bruke tid på mangfold. Arbeidet vi gjør kan bidra internt i fagforeningen vår, men også tilrettelegges mediehusene og deres rekrutteringsprosess, sier Tryggestad.

Noen av forslagene for mangfoldstiltakene ble ikke tatt med videre under landsstyremøtet, blant annet initiativet til en mangfoldspris som skal hedre de som bidrar til mangfold på arbeidsplassen.

Det finnes mange ulike virkemidler for å få oppmerksomhet og for å oppnå målet vi har om å innfri på dette feltet. Det handler om rekkefølgen på hva vi ønsker å prioritere. Men vi ser for oss at mangfoldsprisen kan komme på agendaen etter hvert, sier NJ-lederen.

Powered by Labrador CMS