Frode Hansen, sjefredaktør i Dagbladet, fikk ikke støtte i PFU.
Frode Hansen, sjefredaktør i Dagbladet, fikk ikke støtte i PFU.

Pressens Faglige Utvalg

Dagbladet felt i PFU

Ble felt for feilaktig presentasjon.

Publisert Sist oppdatert

Askøy kommune fikk medhold i en klage mot Dagbladet. Den innklagede artikkel omhandlet en treåring som ble innlagt på sykehus med kraftige vannkopper og skarlagensfeber. I artikkelen fikk Askøy legevakt kritikk for ikke å ha undersøkt jenta.

Dagbladet ble felt på Vær varsom-plakatens punkt 4.4, som blant annet går på at overskrifter og ingresser ikke må gå lenger enn det er dekning for i stoffet. 

For øvrig samme punkt som Dagens Næringsliv ble felt for på samme møte.

«Det var presseetisk akseptabelt å vise bilder av en treåring som var kraftig rammet av vannkopper, selv om mediene skal ta hensyn til privatliv og vise særlig varsomhet overfor barn. Dagbladet ble imidlertid felt for feilaktig presentasjon, gjennom en kobling mellom bilde og ingress som ga publikum inntrykk av at legevakten hadde avvist en treåring med svært kraftige symptomer», skriver PFU i sin uttalelse.

Under behandlingen ble det også diskutert om Dagbladet kunne felles på punkt 3.2, om opplysningskontroll og kildekontroll, men utvalget landet på å ikke felle avisen på dette punktet.

Bergensavisen var også klaget inn av Askøy kommune for sin dekning av samme sakskompleks, avisen ble imidlertid ikke felt, selv om flere i utvalget var kritiske til publiseringen. Blant annet bildebruken.

Powered by Labrador CMS