Morten Pedersen og Tom Stalsberg planlegger fotballmagasinet FireFireTre.

Dagbladet-veteraner starter magasin for gatefotballen

Morten Pedersen og Tom Stalsberg vil dele historier fra gatefotballen og starter opp fotballmagasinet FireFireTre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I 2011 ble det startet opp et gatelag i Fredrikstad. Hensikten var å gi rusavhengige muligheten til å skape et fellesskap, og å bruke fotballen til å tilby en positiv arena for rusavhengige. På treningene ble det tilbudt mat, dusj og en økt med fotball. Fire år senere ble gatelagsfotballen organisert i Fotballstiftelsen, og i dag finnes det 25 gatelag i Norge.

Dagbladet-veteranene Morten Pedersen og Tom Stalsberg synes gatefotballen er et strålende prosjekt, og nå har de to besluttet å starte opp et fotballmagasin til inntekt for klubbene. Bladet skal hete FireFireTre og være for, av og med gatelagsspillerne.

– Gatelagene er nå avhengige av midler fra sponsorer og det offentlige. Tanken bak bladet er å bidra litt til at de kan få inn en del egne penger, sier Morten Pedersen til Journalisten.

Pedersen har over 30 år bak seg som sportsjournalist i Dagbladet. Nylig meldte han overgang til Nettavisen. Med på laget i magasinsatsingen har han tidligere redaktør i fotballbladet FireFireTo, og mangeårig Dagbladet-journalist, Tom Stalsberg.

– Et glansa og profesjonelt magasin

Det var etter at Pedersen overvar en gatelagsturnering i Sandefjord, at ideen om et gatelagsmagasin begynte å ta form. Stalsberg hadde rundt samme tid skrevet om Frelsesarmeens gatelagstilbud, og de to tenkte at det var mulig å gjøre mer.

– Jeg var på turneringen en hel dag og hygga meg så vanvittig. Det var fotballglede og det var folk som så et lys i livet. Det var noe å samles om, og et felleskap. Jeg syntes det var et fantastisk prosjekt og så skrev jeg litt om det i Dagbladet, sier Pedersen.

Av inntektene fra magasinet skal halvparten gå uavkortet til klubbene, mens halvparten skal brukes på videre drift av magasinet. Det er gatelagene selv som skal selge magasinet, forhåpentlig på fullsatte tribuner i toppdivisjonene. Og produktet som skal ut skal være skikkelig, ifølge initiativtakerne.

Gatefotballen gjør mye godt for rusavhengige, og det er mange flotte historier å fortelle fra miljøet, mener Tom Stalsberg og Morten Pedersen.

– Det skal være ordentlig god journalistikk om spillernes hverdag, om fotball og om veien tilbake til livet. Det vil ha lignende form som FireFireTo. Så dette håper vi skal bli et glansa og passe profesjonelt magasin, sier Stalsberg.

– Det er liksom litt av greia. Det skal ikke være et blad man tvinger på folk for å få penger. Det skal være et eksklusivt fotballblad med FourFourTwo som en slags mal, og det er fortsatt et av verdens beste fotballblader, sier Pedersen.

Lojalt og lokalt

Foreløpig er det kommet på plass noen annonsører til FireFireTre, men håpet er å få mer finansiell hjelp frem mot lansering av magasinet. Det vil skje så snart det er mulig å få publikum på kamper i de øverste divisjonene.

FireFireTre skal ta inspirasjon fra fotballmagasinet FireFireTo.

Pedersen og Stalsberg håper de kan bygge på entusiasmen rundt gatefotballen og den lokale forankringen ute i klubbene. Det er nå 25 gatelag i Norge, både hos de store klubbene og hos mindre klubber. Og det lokale skal understrekes ved at hver enkelt klubb skal få sitt eget cover.

– Da får de respektive lagene mer eierskap og lojalitet til magasinet, og vi mener det er en forutsetning for å lykkes. Bodø/Glimt får gult og svart cover, mens Viking får blått og hvitt cover, sier Pedersen.

For lojaliteten til klubbene er det lite å si på, og knivingen mellom erkefiendene LSK og Vålerenga finnes blant gatelagene også.

Frank Grønlund i LSK, som er med hos gatelaget «Løse Fugla», dyrker jo litt det der. Han sa til Romerikes Blad, mener jeg det var, at det kan bli vanskelig for Løse Fugla å slå Vålerenga med det første. Han sa at det er fordi Vålerenga har så utrolig mange å rekruttere fra, blant annet hele Klanen, sier Stalsberg spøkefullt.

Pedersen og Stalsberg håper et førstenummer vil være ute på fullsatte tribuner i august eller september. Pandemisituasjonen gjør likevel at eksakt dato fortsatt er usikker, men på spørsmål om de er sikre på at prosjektet er gjennomførbart er veteranene enige.

– Vi har kommet så langt på vei nå. Vi er blitt gamle karer og har lite annet å gjøre, så blad blir det, sier Pedersen.

– 116 sider som vil vise at ballen er rund og veldig god for alle, avslutter Stalsberg.

Powered by Labrador CMS