Dagbladet-sjef Frode Hansen bekrefter at Dagbladet ikke har planer om å ansette ny kulturredaktør.

Dagbladet går videre uten kulturredaktør

– Kulturstoffet har aldri vært den viktigste driveren for avisa, sier ansvarlig redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Dagbladet har stått uten kulturredaktør i rundt et halvt år, etter at Sigrid Hvidsten gikk av.

Nå bekrefter ansvarlig redaktør Frode Hansen overfor Journalisten at avisa går videre uten kulturredaktørstilling.

– Vi har ingen umiddelbare planer om å ansette ny kulturredaktør. Mediemarkedet er i endring, alle aviser, og Dagbladet, er i endring. Dagbladets hoveddrivere er og har alltid vært nyheter, sport og underholdning, som en tydelig poopulærjournalistisk avis, sier Hansen.

 – Ikke vært kulturavis siden 2009

– Det er riktig at Dagbladet har hatt et større innslag av tungkultur enn for eksempel VG, men kulturstoffet har aldri vært den sentrale driveren for avisa, legger Hansen til.

Kulturdekningen legges nærmere nyhetsavdelingen, under ansvaret til nyhetsredaktør, forteller Dagbladet-sjefen.

– Vi skal fremdeles dekke kulturfeltet løpende og prioritere blant annet de største og bredeste anmeldelsene, og vi fortsetter med boksatsing, noe som er en sjeldenhet blant tabloidavisene.

Dagbladet dekker også sport bredt, men har heller ingen egen sportsredaktør, påpeker Hansen.

– Dagbladets status som kulturavis er ofte oppe til diskusjon. Hva tenker du om forventningen om at Dagbladet skal være «kulturavisa»?

– Vi står i et tøffere marked og trangere økonomiske tider for norske mediebedrifter. Vi har klart å bevare kjernevirksomheten, men må prioritere hardt, også på kultur. Og så mener jeg at vi ikke har vært det mange definerer som kulturavisa siden en mislykket satsing på kultur og debatt i 2009, som holdt på å ta knekken på avisa. Den førte til en dramatisk nedgang i salg og inntekter, sier Hansen.

Hovedrett: Nyheter, sport og underholdning

Til sammenligning har Dagbladet hatt en vanvittig vekst de siste årene, og økt både inntekter og bemanning vesentlig, beskriver redaktøren. 

– De som kritiserer oss viser til et savn om en tid som ikke lenger er her, med forventninger som uansett ikke stemmer helt med Dagbladets historie. Vi har dyrket tabloidjournalistikken siden 30-tallet, sier Hansen.

– Du ser ikke på dette som noe stort tradisjonsbrudd?

– Ikke noe tradisjonsbrudd. Hovedretten vår har vært nyheter, sport og underholdning, alltid.

– Kultur er også nyhet

Debatten om hva Dagbladet er og skal være, er på ingen måte ny, påpeker han.

– Det er selvsagt fint at det er debatt om Dagbladet, det viser at folk ikke er likegyldige til produktet. Så er det slik at det er bredt spenn i det norske mediemangfoldet, og det er bra, sier Dagbladet-redaktøren.

Som sier han vil utfordre definisjonen på en kulturavis.

– Det handler ikke bare om anmeldelser, men også gode sterke meninger, fenomener og ikke minst nyheter. Kultur er også nyhet. Det dekker vi tett i dag, og skal gjøre det fremover.

Til opplysning: Journalist Nils Martin Silvola har selv vært kulturjournalist i Dagbladet i perioden 2014-2016.

Powered by Labrador CMS