Dagbladet kutter nye 50 årsverk
Nye kutt står for døren i Dagbladet. Ledelsen ønsker å redusere antall årsverk med 50 innen 2005, strømlinjeforme produksjonen og framskynde deadline. - Også aksjonærene bør i denne fasen vise omtanke for bedriften, sier ansvarlig redaktør John Arne Markussen.
Dagbladet gjennomførte en nedbemanning på 30 årsverk i forbindelse med fjorårets Robust-prosjekt. Nå skal staben slankes med ytterligere 50 årsverk, og denne gangen vil redaksjonen bli sterkere involvert i omstillingstiltakene. Det bekrefter John Arne Markussen overfor Journalisten.
- Det er fortsatt et mål å gjennomføre tiltakene gjennom frivillighet og naturlig avgang. Ingen leder kan love at det ikke på noe tidspunkt blir aktuelt med oppsigelser, men det står ikke på agendaen nå. Vi håper å unngå å si opp folk, fastslår Markussen.
Etter det Journalisten får opplyst foreslår ledelsen å flytte deadline for siste levering til desk til klokka 22.45 for søndagsavisen og 23.00 de øvrige dagene, noe som er på linje med Aftenposten og Dagsavisen. På denne måten vil bedriften spare store beløp i form av ulempetillegg.
Innen to år
Forslagene til nye tiltak ble drøftet på et møte mellom ledelsen og de tillitsvalgte mandag, og de ansatte ble informert gjennom et rundskriv i dag. Der uttaler administrerende direktør Cato Hellsjø blant annet følgende:
«En reduksjon i antall årsverk på ca. 50 kan bli resultatet dersom alle identifiserte tiltak gjennomføres».
Bemanningsreduksjonen skal gjennomføres i perioden 2003-2005. Innsparingstiltakene skal etter planen gi Dagbladet en resultatforbedring på 50 millioner kroner i løpet av den samme perioden.
- Vi har spilt inn forslag til tiltak for de tillitsvalgte. Profilen på omstillingsplanen er å forbedre den eksisterende produksjonsstrukturen og utnytte teknologien bedre. Vi har synliggjort at det er overtallighet på enkelte områder.
Bedre flyt
- Snakker vi da spesielt om typografer?
- Det ønsker jeg ikke å kommentere. Det pågår nå reelle drøftelser med de tillitsvalgte, som selvsagt skal komme til orde med sine synspunkter. Men det er et mål å øke produksjonen av sider på dagtid. Vi må bli bedre til å planlegge og sikre flyt i produksjonen. Jeg gleder meg til å få gjort noe med dette, fordi det vil sikre mer midler til journalistikk, sier Markussen.
Uten å gå i detaljer opplyser han at redaksjonen, som i stor grad ble skjermet under Robust-tiltakene i fjor, blir sterkere involvert i den nye runden med tiltak. Robust skisserte et behov for å nedbemanne med 30-75 årsverk i huset. Fjorårets tiltak resulterte med andre ord i at den nederste grensen ble nådd. Nå heves målsettingen til den øvre grensen.
Utbyttestrid
Journalistene i Dagbladet har sagt seg villige til å avstå fra lokalt lønnstillegg i 2003, dersom man unngår oppsigelser og aksjonærene avstår fra utbytte. Dagbladets representantskap vedtok imidlertid med åtte mot fire stemmer nylig å anbefale at generalforsamlingen 20. mai godkjenner styrets forslag om å utdele et utbytte på 7,50 kroner per aksje. Det innebærer en utbetaling på ni millioner kroner.
- Er du komfortabel med at det utbetales aksjeutbytte samtidig som bedriften går til en kraftig nedbemanning?
- Utbyttet som utbetales nå gjelder for fjoråret, da de ansatte fikk sine lønnstillegg. Det er jeg komfortabel med. Men når vi nå går inn i en slik omstillingsplan, bør også aksjonærene få det med seg og vise omtanke for bedriften. Så langt er vi fornøyd med våre eiere, som har vært langsiktige, framholder John Arne Markussen.
Står fast
Leder av Dagbladets redaksjonsklubb, Sigbjørn Andersen, sier at klubbens krav om at aksjonærene må avstå fra utbytte, står fast.
- Kombinert med at vi sier fra oss lokalt lønnstillegg i år, vil det gi den nye sjefredaktøren en startkapital i kampen om å snu opplagsutviklingen. Vi har tapt 50.000 i opplag på åtte år. Dessuten er det fortsatt uakseptabelt med oppsigelser. Den første som signerer en oppsigelse i Dagbladet kan selv bli den første som ryker ut svingdøra, advarer Andersen, og viser til full støtte blant sine medlemmer.