Åpner fotobokhandel i kamp mot kvalitets­forfall: – Min motstand er å gjøre noe ordentlig

Massimo Leardini og Hans-Olav Forsang har skapt et fristed der kunstig intelligens og tidspress legges igjen ved dørstokken.

Det var i høst at fotografene Massimo Leardini (t.h.) og Hans-Olav Forsang gikk forbi lokalet i Rathkes gate. Et halvår senere er Fotoboka åpen for alle som ønsker å komme inn i en litt mer taktil fotoverden.
Publisert
Lesetid: 4 min

I en liten sidegate i Oslo, litt øst for Grünerløkkas pulserende liv, bak et av byens bryggerier, er det i ferd med å etablere seg et aldri så lite nabolag med frittstående butikker, designagenturer og bokhandlere. 

Forrige uke åpnet det siste tilskuddet i den rolige gata, butikken Fotoboka. 

– Vi er Norges aller første rendyrkede fotobokhandel, det er veldig gøy, men også litt tilfeldig. 

Fotobok og fotobok

Fotografene Massimo Leardini og Hans-Olav Forsang leder vei inn i det bittelille lysmalte lokalet der velkjente og ukjente fotografers verk pryder flere bokhyller og kaffebord. 

Prosjektet, det som nå har resultert i den lille bokhandelen, startet for litt over ett år siden. 

Forsang og Leardini ønsket å hedre den nå avdøde fotografen Harald Henden og klarte på rekordtid å få hans fotografiske ettermæle mellom to permer før han døde i juli i fjor

Leardini og Forsang fant rett og slett ingen gode alternativer til hvem som skulle stå for publiseringen av boka, og bestemte seg like godt for å starte Norges første rendyrka fotobokforlag: «The Photobook». 

Så langt har forlaget gått over all forventning, for Hendens bok, «The Human Eye», er allerede trykket i et tredje opplag. 

– Gira og barnslige

Det var i høst, et par måneder etter suksessen med Hendens bok, at de tilfeldigvis gikk forbi lokalet bak bryggeriet. Etter et langt halvår med mye fram og tilbake fikk de til slutt tilsagn på leiekontrakten. 

– Butikkideen er en forlengelse av forlaget, sier Forsang, og leder vei inn i det neste lille rommet som allerede har rukket å romme en releasefest. 

Leardini svinser rundt på jakt etter noe før han forsvinner igjen. Han virker opptatt og overlater lett pratinga til Forsang denne formiddagen. 

Massimo Leardini har selv gitt ut syv fotobøker, nå håper han og makker Hans-Olav Forsang at Fotoboka kan bli et sted folk kommer for å prate om fag.

– Vi er ordentlig gira og barnslige når det gjelder dette, sier Forsang og ler. 

Leardini stikker hodet inn igjen og nikker bekreftende.

– Vi er to herrer som fortsatt har energi på et atskillig yngre nivå, sier de og ler igjen. 

For selv om Leardini tross alt er to år yngre enn Forsang, har de en samlet alder på hele 136 år. 

– Å starte butikk i såpass voksen alder gjør at man plutselig er en del av samfunnet igjen, sier Forsang. 

Istedenfor å jobbe alene, på hvert sitt kontor med hvert sitt prosjekt, i hvert sitt hode, var det rett og slett fryktelig mye hyggeligere å jobbe sammen, og ikke minst være sammen. 

Stritter imot

Å jobbe såpass taktilt, med fysiske bøker i en fysisk butikk, er som en motreaksjon å regne i en stadig mer digital verden, mener Forsang. 

– Vi stritter imot, sier han litt på spøk, litt på alvor. 

– Jeg tror nøkkelordet er kvalitet. Vi vil gjøre vårt bitte lille bidrag til å holde i hevd tanken om kvalitetsbegrepet. Det er ikke sånn at vi stritter imot utviklingen, for vi jobber jo begge to heldigitalt i tillegg, men det er noe med papir, det er noe med kvalitet, sier han og tar en pause før han legger til: 

– Det er noe med utviklingen som trenger motstand. Ikke i betydningen at vi skal stoppe noe, men i betydningen at det skal være et mangfold.

Lange køer

Interessen for foto bak to permer er stigende, ikke bare her i Norge, men også internasjonalt. Faktisk har fotoboka som fenomen aldri hatt bedre levevilkår enn i dag, forteller Forsang.

– Vi var på bokfestival i London i fjor. Da var hele hallen på Tate museum fylt opp av små fotobokforlag fra hele verden, de stod tett i tett på stands, utenfor strakk køen seg godt over 250 meter.

«Like a story about us» av David Aasen er den femte boka Forsang og Leardini gir ut på det nye forlaget The Photobook.

– Det var da vi fikk det store kicket.

I løpet av det siste året har forlaget rukket å gi ut fem bøker. Nå håper de bokhandelen vil etablere seg som et sted fotografer og fotointeresserte vil komme til for å prate fag. 

Møtested

Behovet for et samlende sted er så absolutt til stede, for selv om det bare har gått et par dager siden åpningen, har det allerede vært folk innom for å prate og drikke kaffe. 

– Dette er på mange måter et nytt liv for oss i den forstand at ting blir så mye mer sosialt, men vi må jo faktisk også være her hver dag nå som vi har åpningstider, det var ikke noe vi hadde tenkt igjennom før vi åpna, sier han og ler godt. 

Som tidligere fotojournalist og bilderedaktør i VG Helg ligger fotojournalistikken Forsangs hjerte nærmest. 

– I mine øyne er det jo ikke den samme verden som var. Fotografiet som medium er blitt litt bredere, storytelling betyr mer og kan forvaltes og brukes som et uttrykk inn i ganske mange sammenhenger, mye mer enn før, sier han. 

Han fortsetter: 

– Til tross for at fotoboka ikke er så ekstremt fremtidsrettet, så tenker jeg at det er et ganske spennende utgangspunkt for å bringe folk sammen. 

Fotografiet utfordres

Både forlaget og butikken er opptatt av å ha et bredspektret tilbud, forteller Forsang. Både kunstfoto, historiefortelling og journalistikk har fått plass i hyllene og i prosjektet. 

Dokumentarfotografiet som medium blir stadig vekk utfordret. Forfang synes det er trist å se at flere av landets større medier nå legger ned fotoredaksjonene. 

Det er et stort spenn i fotobøkene i Fotobokas samling. Finner du ikke boka du leter etter kan Forsang og Leardini hjelpe til i søket.
Butikken er åpen hver eneste dag mellom 11:00 og 17:00.

– Hvem pokker er det som skal lære opp de unge? Når det kommer inn en nyutdannet 20-åring, hvilken erfaring skal de lene seg på når det ikke finnes fotojournalister igjen i redaksjonen? Hvilken erfaring er det de skal lære av, spør han før han fortsetter: 

– Det er nok mange som mangler en helhetstenkning inn i dette, kvalitetsbegrepet er ikke så viktig lenger, jobben må være billig, og det må skje raskt. Faktisk vil jeg gå så langt og si at kvalitetsbegrepet forvitrer i så stor grad at hvem som helst kan gjøre jobben som fotojournalist nå. 

Et fristed

Å starte Fotoboka er altså mer enn bare en hobby for de to. Det er et samlingspunkt, en møteplass, et sted man kan drikke en kopp kaffe og prate om hvordan enkeltindivider sammen kan bidra til å hegne om kvaliteten på fotografiet. 

Et fristed der kunstig intelligens og tidspress legges igjen ved dørstokken. 

– Vi må jo faktisk også være her hver dag nå som vi har åpningstider, det var ikke noe vi hadde tenkt igjennom før vi åpna, sier Hans-Olav Forsang.

– Hver og en av oss kan bidra med å gjøre ordentlige ting, vi kan kjenne på verdien av å jobbe med kvalitet. Vi er mange som både er frustrerte og fort kan lammes i møtet med KI og den digitale utviklingen, sier Forsang. 

Han fortsetter: 

– Min individuelle motstand er å gjøre noe ordentlig. 

Butikken i Rathkes gate er åpen noen timer hver dag.

Powered by Labrador CMS