Politisk redaktør Lars Helle i Dagbladet er klar på at det ikke er aktuelt å avpublisere lederartikkelen.
Politisk redaktør Lars Helle i Dagbladet er klar på at det ikke er aktuelt å avpublisere lederartikkelen.

Dagbladet presiserer i leder: – Misforståelse

– Jeg forstår at det fremstår misvisende, sier politisk redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Mandag publiserte Dagbladet en artikkel der Rødt-leder Marie Sneve Martinussen og SV-leder Kirsti Bergstø blir intervjuet om finværet i Nord-Norge. I artikkelen er partilederne sitert på at de synes søringer syter nå som sommerværet har forflyttet seg nordover. 

I den opprinnelige artikkelen ble det ikke informert om at intervjuene ble gjennomført før ekstremværet Hans begynte å herje. Dagbladet oppdaterte saken med en presisering om dette senere samme dag.

Tirsdag fulgte avisa opp med en lederartikkel som omtaler utsagnene fra de to partilederne som «pinlig» og «smålig». 

Selv om det også i lederartikkelen er lagt inn en presisering om at intervjuene ble gjennomført før ekstremværet traff Norge, består formuleringer som:  

«Slike kommentarer er ikke bare smålige når østlendinger risikerer gård og grunn i herjingene, men avslører også en skremmende uvitenhet om hvordan klimaendringene rammer ulikt avhengig av hvor og hvordan man bor».

Medier24 omtalte saken først

– Falske nyheter 

På egen Facebook-profil skriver Martinussen tirsdag formiddag at for over en uke siden gjorde et «humor-intervju» med Dagbladet som tilsvar til det like lettbeinte og useriøse intervjuet med Bård Hoksrud

– I går valgte de å publisere saken midt under et pågående ekstremvær med en liten presisering om at intervjuet var gammelt. Men den presiseringa kan ikke leder-avdelinga i Dagbladet ha fått med seg når de i dag kritiserer intervjuet som om det er mitt og Rødts svar på ekstremværet Hans, skriver partilederen og utdyper: 

– Det er det åpenbart ikke. Rødt tar ekstremvær og klimatilpasning på alvor.

Videre presiserer Martinussen at ekstremværet kommer som følge av klimaendringene, og at det viktigste vi kan gjøre for å hindre enda verre ekstremvær i Norge, er å kutte klimagassutslipp. 

– Dagbladet burde heller fokusere på dette enn å lage falske nyheter om at jeg mener at Sør-Norge må slutte å syte. Situasjonen er alt for alvorlig for dette, skriver Rødt-lederen. 

Ikke aktuelt å avpublisere

Politisk redaktør i Dagbladet, Lars Helle, sier til Medier24 at lederartikkelen gikk i trykken før nyhetsartikkelen ble oppdatert med presiseringen om tidspunktet for intervjuet. 

– Det er ingen tvil om at dette var en misforståelse mellom medarbeidere. Vi har prøvd å presisere det ved å legge inn en orientering, i tillegg til å legge det inn i Dagbladets rettelogg. Jeg forstår at det fremstår misvisende, og det kan fremstå som at det bare handler om Hans, mens det de har uttalt seg om er det spesielle været. Derfor har vi lagt inn en presisering, forteller Helle til Medier24. 

Redaktøren legger til at hovedpoenget i lederartikkelen, nemlig alle værfenomenene Norge har hatt i sommer og hvordan vi skal ruste oss for klimaendringene, fremdeles står ved lag.

– Men vi må passe oss for at dette ikke bare blir en kamp mellom landsdelene. Det Rødt gjør nå er å snakke seg vekk fra hovedpoenget i vår leder.

Overfor Medier24 er Helle klar på at Dagbladet ikke vurderer å avpublisere lederen, fordi hovedpoenget står ved lag. 

Powered by Labrador CMS