Konsernsjef Hege Yli Melhus Ask slutter som konsersjef i NHST Media Group.
Konsernsjef Hege Yli Melhus Ask slutter som konsersjef i NHST Media Group.

Hege Yli Ask om Morgenbladet-konflikten og hvorfor hun slutter

– Konflikten var tung for mange.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag formiddag ble det klart at Hege Yli Melhus Ask slutter som toppsjef i NHST Media Group.

Hun har sittet i sjefsstolen i nøyaktig to år, og har ikke en ny jobb å gå til. Ask er klar på at det ikke ligger noen konflikt bak beslutningen, og sier hun har et godt forhold til styret.

– Det mest utfordrende har vært å håndtere koronakrisen etter å ha vært gjennom et krevende år i 2019.

Hun sier hun var klar over at konsernet måtte gjøre mye for å få konsernet lønnsomt da hun tok over høsten 2018.

– På slutten av 2019 ble vi lønnsomme igjen, og i januar og februar i 2020 gikk det veldig bra. Men så kom koronapandemien. Det som var positivt var at vi hadde øvd oss på endring, sier hun.

– Journalister sier ifra

NHST delte nyheten om avgangen i en pressemelding onsdag. Der skriver Ask at hun har sagt opp stillingen fordi «jeg fortsatt ønsker en lederrolle med overordnet ansvar, men samtidig med større nærhet til den operasjonelle driften enn jeg har hatt som konsernsjef i NHST».

Denne begrunnelsen gjentar hun overfor Journalisten.

Ask kom inn som konsernsjef uten å ha erfaring fra mediebransjen. På spørsmål om hvordan det har vært å lede et konsern som består av mediebedrifter og journalister, svarer hun:

– Den største forskjellen på slike mediebedrifter og andre, er det klare skillet mellom det redaksjonelle og kommersielle. Det er svært mange dyktige, taleføre og kloke mennesker som jobber i organisasjonen.

– Journalister sier nok ifra enda tydeligere om hva de mener, og selv om det har vært krevende til tider, ser jeg verdien av å bli utfordret på mine egne beslutninger, både internt og eksternt. Jeg tror det har gjort at jeg tenker enda grundigere gjennom de beslutningene som tas, sier hun videre.

– Konflikten var tung for mange

Den avtroppende konsernsjefen sier det har vært veldig lærerikt og en glede å lede de ulike medieselskapene i NHST.

– Jeg er stolt over hvordan samfunnsoppdraget utføres. For eksempel den gode journalistikken til Dagens Næringslivs med avsløringer om Equinor og Epstein. De setter dagsorden som fører til viktige endringer når ting ikke er som det skal.

2019 var ikke bare preget av røde tall i NHST, men også en konflikt innad i redaksjonen i Morgenbladet, som på det tidspunktet var eid av konsernet.

– Hvordan var det å lede gjennom konflikten i Morgenbladet, som dere til slutt solgte?

– Vi opplevde at konflikten var tung for mange, og aller tyngst for dem som jobba i Morgenbladet. Når ting roet seg, hadde vi en konstruktiv dialog. Vi solgte fordi vi i utgangspunktet er et konsern som fokuserer på næringslivsjournalistikk. Morgenbladet lager svært god journalistikk, men har en litt annen profil på avisen, sier hun.

– Da Mentor Medier tok kontakt og sa de ønsket å kjøpe, og Morgenbladet var glad for komme til Mentor, var vi førnøyd med løsningen og at vi kunne konsentrere oss om det vi er aller best på, fortsetter hun.

Powered by Labrador CMS