Dagsrevyen påsto i søndagens sending at norskpakistanere som er smittet av koronavirus har 24 ganger høyere sjanse for å bli innlagt enn etniske nordmenn.

NRK innrømmer ny korona-tallblemme

– Det er rett og slett en feillesing av tallgrunnlaget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK innrømmer nok et tilfelle av direktesendt tallkluss etter at de meldte skyhøye innleggelsestall for norskpakistanere i Dagsrevyen.

Rikskringkasteren påsto i søndagens sending at norskpakistanere som er smittet av koronavirus har 24 ganger høyere sjanse for å bli innlagt enn etniske nordmenn.

Aftenposten har ettergått NRKs tall og rapporten de viser til og har kommet fram til at det riktige tallet er 2,65 – og ikke 24. Av de 2.042 smittede som er født i Pakistan, havnet 200 på sykehus, altså 9,8 prosent. For etniske nordmenn er prosenten 3,7.

– Det er rett og slett en feillesing av tallgrunnlaget som vi dessverre ikke oppdaget i går. Vi presiserer i sendingen i kveld og takker for at Aftenposten varslet oss, sier redaksjonssjef Hanna Thorsen i Dagsrevyen til avisen.

Thorsen sier de sjekket tallene før publisering og snakket med Folkehelseinstituttet (FHI).

– Det er ikke der det ligger, det er bare en feilkobling, sier hun.

NRK har også tidligere måttet gå ut og beklage tall som er meldt i en TV-sending. I april fikk rikskringkasteren kritikk da de i programmet Debatten påsto at andelen smittede i aldersgruppen 0–17 år var 0,05 prosent. Det riktige tallet var 5 prosent.

Powered by Labrador CMS