Dette fortalte Daniel Butenschøn deltakerne på Skup

Se video fra konferansen med intervjuet gravejournalistene ble bedt om ikke å referere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den 26. juli 2015 avslørte Øistein Refseth på Twitter at Dagens Næringslivs (DN) reporter Daniel Butenschøn hadde plagiert innhold fra en amerikansk bok i sin featurereportasje «Klagemuren». Det var opptakten til en stor medieskandale og en omfattende intern gransking i DN. Reporteren hadde sluttet i avisa en måned tidligere for å ta jobb i Tinius-stiftelsen, som er en kontrollerende eier av mediekonsernet Schibsted.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

 

Da svindelen ble kjent, uttalte Butenschøn først til Journalisten at avskriften var et engangstilfelle. Siden har han ikke ytret seg offentlig. Men sist helg svarte han på spørsmål om hvordan han kommet på å både plagiere og forfalske scener i reportasjer under gravekonferansen Skup i Tønsberg.

 

Derfor publiserer vi

Intervjuer var NRKs Fredrik Solvang og samtalen foregikk på et video-opptak. Rundt 20 minutter av intervjuet ble vist som opptakt til konferansens kveldsdebatt om journalistisk etikk. Før opptaket ble vist, fortalte arrangørene rundt 500 konferansedeltakere at den tidligere DN-reporteren ba dem om ikke å referere det som ble sagt.

Journalisten, Medier24 og enkeltdeltakere delte likevel replikker fra samtalen i artikler og sosiale medier. Noen tilstedeværende filmet også storskjermen mens videoen gikk.

Vi har valgt å publisere et lengre, redigert utdrag av intervjuet for Journalistens lesere. Vi gjør det fordi DN-skandalen er av pressehistorisk betydning og av interesse for de fleste som interesserer seg for journalistisk metode og etikk. Butenschøns beretning er selvsagt også et interessant menneskelig dokument der han forteller om hvordan det var å stå gjennom en massiv mediestorm.

Klippene er presentert i kronologisk rekkefølge. Noen gjentakelser og personlige opplysninger er utelatt.

 

  

Powered by Labrador CMS