Ørland-ordfører Tom Myrvold beklager innlegget som inneholdt plagiat av Vårt Land-leder.

Plagiat publisert hos en rekke aviser: Gjennomgår tidligere innlegg fra ordfører

Erkjenner manglende kildehenvisninger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Adresseavisen beklager på det sterkeste overfor Vårt Land og Bjørn Kristoffer Bore at vi publiserte dette innlegget uten å oppdage at deler av det var plagiat. Vi har også avpublisert innlegget.

Det skriver debattansvarlig Andrea H. Tiltnes i avisa torsdag.

Et innlegg signert Ørland-ordfører Tom Myrvold har blitt avslørt som delvis plagiat av en lederartikkel forfattet av Vårt Land-redaktør Bore, noe som først ble plukket opp og beklaget av Forsvarets forum.

Men innlegget har blitt publisert i minst fem andre norske aviser, kommer det fram torsdag:

Midtnorsk debatt (Adressa), Nordnorsk debatt (Nordlys), Fosna-Folket, Fremover og Trønderdebatt har alle publisert det samme ordfører-innlegget denne uka.

Situasjonen har utløst rene beklagelsesbølgen i debattspaltene onsdag og torsdag.

Flere tilfeller

Fosna-folket har dessuten dekket situasjonen journalistisk, intervjuet Ørland-ordføreren om saken og avdekket flere tilsynelatende tilfeller av plagiat i tidligere innlegg ordføreren har forfattet.

Nå gjennomgår både Fosna-folket og Trønderdebatt alle tidligere innlegg fra ordføreren, skriver avisa:

– Myrvold er en svært aktiv samfunnsdebattant. At han har bedrevet direkte avskrift fra andres tekster, uten kildehenvisning, er alvorlig. Det er uheldig for den lokale debatten på Fosna-Folkets flater, fordi vi ikke kan være bekjent med at debattanter plagierer tekst fra andre. Det er pinlig for Myrvold, som ved å ta tekst ordrett fra andre, gir inntrykk av at han står bak resonnement og formuleringer som ikke er hans egne, sier redaktør i Fosna-Folket, Gunn Kari Hegvik.

Beklager

Overfor Fosna-Folket erkjenner og beklager ordføreren plagiatet i det nylige innlegget.

– Jeg har gjort en feil, ved at det ikke kom tydelig fram at deler av teksten kom fra Vårt Land. Det skulle jeg selvsagt ha skrevet, og dette skal ikke gjenta seg, sier Myrvold til Fosna-Folket.

– Er dette første gang du har kopiert tekst i dine debattinnlegg uten henvisning til kilde, spør avisa.

– Jeg skal være forsiktig med å uttale meg konsekvent om det, men i den grad jeg har hentet inspirasjon fra andre tekster, så har jeg forsøkt å unngå å kopiere direkte inn, svarer ordføreren.

I et intervju gjort torsdag sier han også:

– Jeg har ikke helt oversikt, men det er åpenbart noe med arbeidsmetodikken som jeg skal se på. Det er bare å beklage et hvert tilfelle av plagiat.

Ordføreren vil ikke kommentere de tidligere tilfellene avisa peker på.

Powered by Labrador CMS