AFP-journalist Dylan Collins var en av journalistene som ble rammet av to stridsvogngranater på grensen mellom Libanon og Israel.
AFP-journalist Dylan Collins var en av journalistene som ble rammet av to stridsvogngranater på grensen mellom Libanon og Israel.

Dødelig journalistangrep kom fra Israel, viser undersøkelser

Må etterforskes som krigsforbrytelse, mener Amnesty.

Publisert Sist oppdatert

To undersøkelser av et angrep der en journalist ble drept og seks kolleger skadet, på grensen mellom Libanon og Israel 13. oktober, viser at angrepet ble utført av den israelske hæren, skriver NRK.

De viser til undersøkelser fra AFP og organisasjonen Airwars, samt Human Rights Watch.

Reuters-journalisten Issam Abdallah ble drept i angrepet. AFP-journalist Christina Assi måtte amputere et ben.

Organisasjonene Amnesty og Human Rights Watch uttaler til AFP at angrepet burde etterforskes som en krigsforbrytelse.

Ifølge Amnesty brukte journalistene beskyttelsesutstyr tydelig markert med «presse», mens Reuters-bilen som ble rammet av angrepet var merket med «tv».

– Vi var en gruppe med syv journalister, alle med pressevester og hjelmer, med kameraer som sendte direkte til tre internasjonale byråer, og vi ble truffet direkte to ganger på 37 sekunder, forteller AFP-journalist Dylan Collins i en video Human Rights Watch har produsert.

Den israelske hæren har nektet for at de utfører målrettede angrep mot journalister, og har ifølge NRK uttalt at de etterforsker hendelsen 13. oktober.

Powered by Labrador CMS