Eivind Natvig fotograferte et annet Norge – skjønnheten i dagliglivet og de trauste realiteter, i sitt prosjekt «Du er her/You are here». Foto: Eivin Natvig

– Norsk dokumentarfotografi er av internasjonal klasse, med et ekstremt dypt engasjement for verden

Henie Onstad Kunstsenter oppsummerer norsk dokumentarfotografi.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hva er norsk dokumentarfotografi i dag? Torsdag åpner utstillinga Norsk Dokumentarfotografi, som gir et innblikk i nettopp det – ti år etter forrige utstilling med samme navn.

– Norsk dokumentarfotografi er av internasjonal klasse, med et ekstremt dypt engasjement for verden som jeg tror publikum kan kjenne på når de ser bildene og prosjektene.

Det sier kurator Susanne Østby Sæther ved Henie Onstad Kunstsenter i Bærum. Utstillinga Norsk Dokumentarfotografi er en del av museets større satsing på fotografi, og viser arbeider av 35 fotografer som alle jobber med dokumentar i en eller annen form.

– Utpeker seg tendenser

Fotografene som stiller ut er:

Terje Abusdal

Paul S. Amundsen

Morten Andersen

Oddleiv Apneseth

Jonas Bendiksen

Linda Bournane Engelberth

Eirik Brekke

Tonje Bøe Birkeland

Tomm W. Christiansen

Margaret M. de Lange

Tommy Ellingsen

Andrea Gjestvang

Katinka Goldberg

Damian Michał Heinisch

Elin Høyland

Camilla Jensen

Anne-Stine Johnsbråten

Ellen Lande Gossner

Monica Larsen Vegstein

Ivar Kvaal

Kyrre Lien

Eivind H. Natvig

Karin Beate Nøsterud

Mathilde Helene Pettersen

Therese Alice Sanne

Ulla Schildt

Rebecca Shirin Jafari

Marie Sjøvold

Helge Skodvin

Monica Strømdahl

Fred Ivar Utsi Klemetsen

Ingvild Vaale Arnesen

Knut Egil Wang

Adrian Øhrn Johansen

Line Ørnes Søndergaard

Alle fotografene som bidrar har deltatt i Norwegian Journal of Photography (NJP) – et prosjekt med mentorprogram, seminarer og en bokserie som startet i 2011 og er støttet av Fritt Ord. Den fjerde boka i serien lanseres samtidig som utstillinga åpner.

Se bilder lenger ned i saken.

Bildene i utstillinga gir til sammen et variert, interessant og viktig bilde av utviklingstrekk i verden de siste ti årene, mener Sæther – variert både tematisk, og i formspråk.

– Det er likevel noe med å få alt inn under samme tak, som gjør at det utpeker seg tendenser, sier kuratoren.

Bildene i utstillinga er ikke nødvendigvis de samme som er vist i NJP-bøkene, men hører til de samme prosjektene. Tendensene hun har sett, har hun samla i fire avdelinger:

  • NÆR. Det intime, personlige, subjektive dokumentarfotografiet er en tendens som står sterkt i nordisk fotografi, kanskje spesielt i Sverige og Danmark, men det er også en del fotografer som jobber innenfor dette røffe og subjektive uttrykket, ifølge Sæther.
  • NORD. Flere av prosjektene handler om ideen og forestillinga om nord. Om livsformer, tendenser og samtidige sider ved livet i Norge og andre nordiske land.
  • EUROPA. Dette er en kategori som utpekte seg i denne runden, som ikke var så markant for ti år siden, mener Sæther. Flere fotografer har ulike tilnærminger og formspråk som stiller spørsmål om europeisk identitet, europeisk konstruksjon, og hva det vil si å være europeer.
  • MILJØER. I flere av prosjektene så Sæther antropoliogiske eller etnografiske trekk, både i klassiske fotojournalistiske prosjekter og i noen av dem med mer konseptuell tilnærming. En visuell kartlegging av ulike livsformer.

– Episk skala

Magnum-fotograf Jonas Bendiksen stiller ut bilder fra sitt prosjekt fra Vesterålen. Han mener NJP har vært med å løfte miljøet, gi motivasjon og lage et springbrett.

Jonas Bendiksen.

– Det å se det hele samla her på Henie Onstad, det er overveldende og imponerende. Det er en episk skala på det – så mangfoldig og så mange sterke stemmer som har en dialog med hverandre visuelt sett, sier Bendiksen til Journalisten.

Norsk dokumentarfotografi er i en enorm utvikling, mener han, og står sterkere enn han noen gang har opplevd.

– Folk jobber på nyskapende måter, tar tradisjonen og pusher den flere steg videre. Jeg synes det er utrolig inspirerende å være fotograf i Norge i dag, fordi overalt rundt meg ser jeg folk skape spennende prosjekter, og får de ut i verden.

Ellen Lande Gossner var med i den aller første runden med NJP for ti år siden, og er enig med Bendiksen i at dokumentarfotografiet står sterkt i Norge i dag.

– Når jeg ser bildene til de 35 fotografene der inne, er jeg glad for å se at dokumentarfotografi er enda bredere enn det har vært tidligere. Det er utrolig mangfoldig, heldigvis.

Kunst møter dokumentar

Forrige gang Fritt ord og Henie Onstad samarbeidet om ei slik utstilling var for ti år siden. Det ble opptakten til NJP, som hele tiden har hatt som mål å skape solide og relevante fotografiske prosjekter, og å forene dokumentar- og kunstfotografiet.

Sæther mener kunst- og dokumentarfotografiet har nærmet seg hverandre de siste årene. Det er ikke særegent for norsk dokumentarfotografi, men det skjer også her.

– Det vil jeg helt klart si. Det går i begge retninger, både ved at flere fotografer innen kunstfeltet jobber mer dokumentarisk, og at mange dokumentarfotografer nærmer seg et mer kunstnerisk uttrykk, sier hun.

Henie Onstad skriver om utstillinga:

«Norsk fotografi har en stigende posisjon internasjonalt, samtidig som det fotografiske miljøet på hjemmebane er i vekst. Relevant i denne sammenheng er Fritt Ords satsing for å styrke dokumentarfotografiets stilling i Norge».

Se noen av bildene her:

Tommy Ellingsens dokumentarprosjekt fra Island handler om unge islenderes drømmer og mål etter at det økonomiske systemet kollapset. Foto: Tommy Ellingsen
Adrian Øhrn Johansen fotograferte organisert hverdagen i Honduras, som er et av landene med høyest drapstall per innbygger. Foto: Adrian Øhrn Johansen
Helge Skodvin fotograferte Volvo 240 langs hele Norge. Foto: Helge Skodvin
Rebecca Shirin Jafari har skapt en fotografisk dagbok fra en reise til farens hjemland, Iran. Foto: Rebecca Shirin Jafari
Kyrre Liens dokumentarprosjekt skildrer hverdagen i Øst-Ukraina. Foto: Kyrre Lien
Camilla Jensen utforsker temaer som identitet og grensene mellom offentlig og privat uttrykk. Foto: Camilla Jensen
Ulla Schildt har sett på hvordan mennesker forholder seg til naturen når den er plassert i museer og zoologiske hager. Foto: Ulla Schildt
Mathilde Helene Pettersen skildrer kvinner som er mødre av drapsdømte barn. Foto: Mathilde Helene Pettersen
Therese Alice Sanne skildrer den smertefulle opplevelsen av å slite psykisk. Foto: Therese Alice Sanne
Powered by Labrador CMS