USAs utenriksminister Mike Pompeo likte ikke å få spørsmål om Ukraina-saken som er sentral i riksrettssaken mot president Donald Trump.
USAs utenriksminister Mike Pompeo likte ikke å få spørsmål om Ukraina-saken som er sentral i riksrettssaken mot president Donald Trump.

Først skal Pompeo ha bannet mot journalisten. Deretter krevde han at hun pekte ut Ukraina på et kart

Beskylder journalisten for løgn og avtalebrudd.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oppdatert med uttalelse fra Mike Pompeo.

Utenriksminister Mike Pompeo ble fredag intervjuet av radiojournalisten Mary Louise Kelly, som jobber for den amerikanske non-profit-stasjonen National Public Radio (NPR).

Men da Kelly spurte ham om han skylder USAs tidligere Ukraina-ambassadør Marie Yovanovitch, en unnskyldning, ble Pompeo rasende.

Yovanovitch ble i fjor somme brått kalt hjem etter å ha blitt utsatt for det hun selv kalte en svertekampanje ledet av president Donald Trumps personlige advokat Rudy Giuliani.

Pompeo har tidligere fått kritikk for å ha unnlatt å ta Yovanovitch i forsvar.

– Jeg har forsvart hver eneste ansatte i det amerikanske utenriksdepartementet, svarte Pompeo.

Men Kelly spurte om han hadde offentlig forsvart Yovanovitch, ble utenriksministeren sint, avbrøt intervjuet og gikk.

Men det sluttet ikke med det, ifølge Kelly. For da mikrofonene var slått av, kom Pompeo til henne og begynte å skjelle henne ut, forteller Kelly til sin egen radiostasjon.

– Han var ikke særlig glad over å bli spurt om Ukraina. Han sa «tror du amerikanere bryr seg om Ukraina?». Så bannet han og brukte F-ordet i flere setninger, sier Kelly.

Hun forteller videre at Pompeo deretter ba henne om å peke ut Ukraina på et kart uten tekst.

– Jeg gjorde det, han tok vekk kartet og sa «folk skal få høre om dette», sier Kelly.

Pompeo har i ettertid kommet med en offisiell uttalelse via utenriksdepartementet. Der slår han blant annet fast at pressen har gått av skaftet.

– NPR-journalist Mary Louise Kelly løy til meg to ganger. Først i forrige måned, da vi avtalte et intervju, så igjen i går, da vi avtalte at samtalen etter intervjuet var «off the record». Det er skammelig at denne journalisten valgte å bryte grunnleggende regler for journalistikk og anstendighet, sier Pompeo i uttalelsen.

Han fortsetter:

– Dette er et nytt eksempel på at pressen har gått av skaftet i forsøket på å ramme president Trump og denne regjeringen. Det er ikke til å undres over at det amerikanske folket har mistro til mange i pressen, når de så gjennomgående avslører sin agenda og sin manglende integritet.

Pompeo skriver også:

– Det er verdt å legge til at Ukraina IKKE er Bangladesh.

Kelly benekter løgn i et intervju på nettsiden til NPR. Hun avviser også at det var avtalt at samtalen etter intervjuet skulle være «off the record».

Powered by Labrador CMS