Shireen Abu Akleh var en velkjent og respektert reporter som hadde dekket Palestina-konflikten i flere tiår.
Shireen Abu Akleh var en velkjent og respektert reporter som hadde dekket Palestina-konflikten i flere tiår.

Drapet på Al Jazeera-journalist

USA har fått kulen som drepte Shireen Abu Akleh

Palestinske myndigheter har gitt kulen som drepte Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh, til amerikanske kriminalteknikere. Israel sier de vil undersøke den.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oppdaterer med at Israel vil undersøke kulen.

Shireen Abu Akleh, som hadde både palestinsk og amerikansk statsborgerskap, ble skutt i hodet under en israelsk militæraksjon i Jenin på den okkuperte Vestbredden 11. mai.

FNs menneskerettskontor konkluderte nylig med at kulen som drepte henne, ble avfyrt av en israelsk soldat.

Palestinske selvstyremyndigheter har fått forsikringer om at kulen vil bli returnert straks de amerikanske undersøkelsene er gjennomført, sier riksadvokat Akram al-Khatib lørdag. Kunngjøringen kom bare en drøy uke for USAs president skal besøke Israel og den okkuperte Vestbredden.

– Israelsk undersøkelse

Men søndag sier den israelske hæren at de skal granske kulen under amerikansk kontroll.

– Testen blir israelsk, ikke amerikansk, det blir en israelsk undersøkelse med amerikansk tilstedeværelse, sa hærens talsmann Ran Kochav.

– Vi vil vente på resultatet. Hvis vi drepte henne, tar vi ansvar for det, og vil beklage. Vi er også lei oss når uskyldige blir drept av væpnede palestinere, sier han.

En palestinsk tjenestemann sier at den israelske kommentaren gjør at de må spørre seg om de kan stole på amerikanerne etter at selvstyremyndighetene ga USA grønt lys til å undersøke kulen, men ikke Israel.

Palestinerne overlot kulen midlertidig til USA med den forståelse at den skulle undersøkes på den amerikanske ambassaden i Israel.

Kryssild

Shireen Abu Akleh var på jobb da hun ble drept. Den 51 år gamle erfarne Al Jazeera-journalisten var iført hjelm og skuddsikker vest som var tydelig merket med PRESS.

Andre journalister på stedet, øyenvitner, palestinske myndigheter og Al Jazeera har tidligere konkludert med at hun etter alt å dømme ble skutt av en israelsk soldat.

Det samme har CNN og Washington Post gjort etter å ha gjennomført egne granskinger.

Den israelske hæren sier Akleh havnet i kryssild under skuddveksling med væpnede palestinere. Israel sier de har identifisert våpenet som journalisten kan ha blitt skutt med, men at det er umulig å slå fast hvem som drepte henne uten å analysere kulen.

Palestinerne har nektet å gi fra seg kulen til Israel og sagt at de ikke stoler på israelerne.

FN-gransking

Israel har kalt FNs konklusjon for ubegrunnet, selv om FNs gransking bygger på informasjon innhentet fra den israelske hæren, den palestinske riksadvokaten, bilder, videoer og lydopptak fra stedet, analyse fra eksperter, intervjuer av øyenvitner og offisiell kommunikasjon.

Al-Khatib sier at palestinerne setter pris på at internasjonale organer vil «hjelpe oss med å bekrefte sannheten». Han fastholder at kulen ikke skal havne på israelske hender.

Det er uklart hva de amerikanske ekspertene kan finne ut av uten også å undersøke våpenet kulen kom fra.

Ifølge en ikke navngitt palestinsk kilde var etterforskningen tema i en samtale mellom Palestinas president Mahmoud Abbas og USAs utenriksminister Antony Blinken nylig. Begge parter håper ifølge kilden å løse saken før USAs president Joe Biden besøker regionen senere i juli.

– Vi ønsker en uavhengig, troverdig etterforskning. Når etterforskningen skjer, vil vi følge fakta, hvor enn de leder oss. Det er så enkelt som det, sa Blinken da han i juni lovet å bidra til at noen stilles til ansvar for drapet på Abu Akleh.

Powered by Labrador CMS