Ansvarlig redaktør i Mediehuset iTromsø, Trond Haakensen, har inntil videre ansvaret for å gi ut seks papiraviser i uka.

Tromsø-avisene teller på knappene om papirkutt

– Vil også avhenge av hva andre aktører gjør, sier Helge Nitteberg.

Publisert

Kostnadene til produksjon, trykk og distribusjon av avisenes papirutgaver har steget kraftig det siste året. Kutt i papirfrekvensen er noe som har ligget i løypa for flere lokalaviser, og har blitt realitet for stadig flere.

Tidligere denne uken skrev Journalisten at Rana Blad og Helgelendingen skal redusere antall papiraviser

I sommer valgte flere andre søsteraviser i Amedia-konsernet å gjøre det samme, blant andre Fremover, Finnmark Dagblad og Sogn Avis.

Journalisten har snakket med redaktørene i de to konkurrerende dagsavisene i Tromsø, som begge fremdeles gir ut papiravis seks dager i uka: iTromsø og Nordlys.

iTromsø er en del av mediekonsernet Polaris, mens Nordlys eies av Amedia, men til en viss grad påvirkes avisenes vurderinger av hverandre, medgir redaktørene.

– Lønnsomheten spises stadig opp

Sjefredaktør i Nordlys, Helge Nitteberg, sier avisen ikke ønsker å kutte papirfrekvensen, men at dagen hvor hvor de må begynne å ta den vurderingen nærmer seg. 

– Vi er imidlertid ikke der riktig ennå. Fortsatt er det et marked for papir seks dager i uka, men lønnsomheten spises stadig opp som følge av økte kostnader. Enn så lenge kan jeg ikke gi noe mer eksakt dato for frekvenskutt, sier Nitteberg til Journalisten. 

På samme spørsmål svarer ansvarlig redaktør i iTromsø, Trond Haakensen, at de per dags dato heller ikke har noen konkrete planer om å kutte i antall papirutgaver. 

– Jeg tror det knapt fins en lokalavis i Norge som ikke har diskutert og vurdert frekvens på papiravisen, og som vil måtte fortsette å gjøre det i månedene og årene som kommer. Både andelen og antallet papirabonnenter synker, mens de heldigitale tilsvarende øker. Med en papirabonnement-andel på rundt 25 prosent er problemstillingen åpenbart aktuell også i iTromsø, sier han.  

Påvirkes av hverandre

Hvor raskt det går mot frekvenskutt for Nordlys, vil også avhenge av hva andre medieaktører gjør, sier Nitteberg. 

Per i dag trykker Nordlys i Harstad, der de andre papiravisene i Troms og nordre Nordland også trykkes. 

– Vi har også felles distribusjon med flere aviser, ikke minst i Tromsø som er vårt største marked. Dersom noen av disse reduserer frekvens, vil regninga bli enda høyere for oss. Da må vi ta en ny runde på hva som er fornuftig for oss, sier Nitteberg.

Samme vurdering gjør iTromsø-sjefen:

– Vi har felles distribusjon med andre aviser, og dersom disse skulle velge å redusere i sine utgivelser, kan våre distribusjonskostnader komme til å øke. I så fall vil jo problemstillingen bli ytterligere aktualisert for oss, avslutter Haakensen. 



Powered by Labrador CMS