Tabloidavisen Ekstra Bladet velger å legge ned Victorprisen, oppkalt etter avisens tidligere sjefredaktør Victor Andreasen.

Victorprisen

Dropper mediepris etter voldtektsanklager

Prisen har Ekstra Bladet delt ut siden 1980, men nå er det slutt.

Publisert

Danske Ekstra Bladet har besluttet å avvikle Victorprisen, oppkalt etter avisens tidligere sjefredaktør Victor Andreasen.

Det melder flere danske medier.

Bakgrunnen for avviklingen er at det har kommet alvorlige anklager mot Andreasen i ei bok. Her blir han blant annet blir beskyldt for å ha voldtatt sin stedatter. 

Boka er skrevet av stedatterens datter og anklagene har vært omtalt i en rekke danske aviser, blant annet Information og Politiken - og av Aftenposten her hjemme.

– Det er ingenting som er lett med denne avgjørelsen, sier ansvarlig redaktør i Ekstra Bladet, Knud Brix, til danske Journalisten.

Andreasen var sjefredaktør i Ekstra Bladet i to omganger fra 1963 til 1976, og han har fått mye av æren for å ha gjenreist avisen og gjort den til en kommersiell suksess, skriver danske Journalisten.

– Det er ikke et forsøk på å skrive Victor Andreasen ut av Ekstra Bladets historie. Ekstra Bladet skylder ham en stor takk for å ha reddet avisen og for å være med på å definere moderne tabloidjournalistikk, sier Blix til egen avis.

– Men ut fra de nye opplysningene synes vi det er vanskelig å dele ut en pris i hans ånd, legger han til.

Victorprisen har vært en hederspris som avisen har delt ut siden 1980. Den er blitt delt ut til journalister, forfattere, fotografer og tegnere som har arbeidet i «den frekke og anarkistiske ånd».

Tidligere sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen, ble tildelt Victorprisen i 2017 for sin kamp mot «de digitale verdensherrene Facebook og Google». 

Andre som har fått Victorprisen er tidligere CNN-profil Peter Arnett, som ble verdenskjent etter den første Irak-krigen. Han ble Årets Victor i 1991.

Powered by Labrador CMS