Edda forbereder tvangsinnløsning

Edda Media tilbyr seg å kjøpe ut minoritetsaksjonærene i Sunnmørsposten, Østlandets Blad og Vikebladet Vestposten. Neste skritt er eventuelt tvangsinnløsning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Samtidig som Edda Media gjennomfører en intern prosess for å kutte antall aksjeselskaper radikalt, har konsernet sendt ut tilbud til minoritetsaksjonærene i de tre nevnte avisene. De to strategiene kan ses separat, men henger også sammen.

– Tilbudet til mindretallsaksjonærene er for å få hundre prosent kontroll i de tre avisselskapene. Vi har hele tiden sagt at det er vårt mål å ha full kontroll. Men det kan også ses i forbindelse med det arbeidet som pågår med AS-strukturen, sier Stig Finslo, direktør for utgiverspørsmål i Edda Media.

Vil ha 100 prosent

En forutsetning for å gjennomføre de planlagte sammenslåingene og strukturelle endringene er at Edda eier sine selskaper 100 prosent. Det er tilfellet i langt de fleste Edda-selskapene.

De viktigste unntakene er Sunnmørsposten (94,9 prosent), Østlandets Blad (94,8 prosent), Vikebladet-Vestposten (99,6 prosent) og Østlendingen (66,9 prosent). I tillegg er Edda mindretallsaksjonær i Gudbrandsdølen Dagningen (35 prosent) og Budstikka (32 prosent).

Der Edda eier mer enn 90 prosent av aksjene kan konsernet gå til tvangsinndrivelse av mindretallsaksjene. I første omgang er det gått ut et tilbud om frivillig salg, til de aktuelle aksjonærene i Sunnmørsposten, Østlandets Blad og Vikebladet Vestposten.

Vurderte salg

Edda vurderte å selge seg ut av Østlendingen, men nylig valgte konsernet i stedet å kjøpe seg ytterligere opp i avisa. Edda overtok en post på 7,1 prosent fra aksjonær og styremedlem Terje Austad. Foreløpig er det ikke gått ut noe tilbud til de øvrige aksjonærene i Østlendingen, og det er lagt fullstendig lokk på prisen Austad fikk for sine aksjer.

Flem-familien, som har vært sentrale eiere av Sunnmørsposten i over hundre år, sitter fortsatt på de resterende 5,1 prosent av aksjene i avisa. Det er ikke kjent hva Edda har tilbudt for posten, og siden Sunnmørsposten ikke er børsnotert er det vanskelig å fastslå en aksjepris.

23 millioner

I forbindelse med Media Norge-fusjonen beregnet konsulentfirmaet McKinsey verdien av Fædrelandsvennen, som har nær dobbelt så stor omsetning som Sunnmørsposten, til 900 millioner kroner. Dette ble lagt til grunn for bytteforholdet mellom Media Norge-selskapene.

Regionavisene i både Kristiansand og Ålesund tjener nå gode penger og kan i den forstand være sammenliknbare. Settes Sunnmørspostens verdi til det halve av Fædrelandsvennen, 450 millioner kroner, kan det tyde på at markedsprisen på Flem-familiens aksjer kan ligge rundt 23 millioner kroner.

1.089 per aksje

Journalisten kjenner innholdet i brevet som Edda Media har sendt ut til minoritetsaksjonærene i Østlandets Blad. Edda tilbyr seg å kjøpe aksjene deres for 1.089 kroner stykket.

Pareto Privat Equity og advokatfirmaet Selmer DA gjennomførte, uavhengig av hverandre, verdivurderinger av Østlandets Blad i desember. Et halvt år tidligere, i april, var verdien per aksje beregnet til 1.650 kroner, som tilsvarte en selskapsverdi på 148 millioner kroner.

47 utbyttemillioner

I fjor høst tappet Edda en rekke av sine aviser for egenkapital. I den forbindelse ble det utbetalt et ekstraordinært utbytte på 561 kroner per ØB-aksje, noe som tilførte konsernet drøyt 47 millioner kroner. Denne verditappingen er trukket fra i det nye tilbudet fra Edda. Basert på den gamle og de to nye verdivurderingene fastholder Edda en pris på 1.089 kroner per aksje.

Tilbudet til minoritetsaksjonærene tilsvarer dermed en selskapsverdi på 97 millioner kroner.

– Vi er imot tvangsinnløsning og for lokalt eierskap. Men her er det tyngdekraften som virker, sier konserntillitsvalgt Kjetil Haanes.

Powered by Labrador CMS