Truls Velgaard. Foto: Kathrine Geard

– Edda-slanking lettere med ny partner

Skuffelse over budfall. Konsernet jobber fortsatt med å finne samarbeidspartner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi er i diskusjon om interessante strukturløsninger med forskjellige parter. Det er ikke slik at Norge ikke passer inn i Mecoms strategi eller at Mecom ønsker seg ut, men de har sagt at de ønsker å redusere gjelden sin, sier Edda-sjef Truls Velgaard til Journalisten, og peker på at det kan være aktuelt å skape en større konstruksjon

Skuffende prislapp

Dagens Næringsliv skrev i dag (ikke på nett) at aktørene som sikler på Mecoms norske virksomhet har senket budene i lys av mer dokumentasjon om resultatene i Edda Media.

A-pressen har senket sitt bud med nærmere en milliard, til to milliarder for hele Edda, og Polaris har justert sitt bud på Nordvestlandet-avisene til 600 millioner.

– To milliarder er positivt i forhold til dagens aksjekurs, men jeg hører til de som synes Mecom-aksjen er altfor lavt priset så for meg ville det være en skuffelse, sier Henrik Schultz, medieanalytiker og ekspert på det nordiske mediemarkedet.

Budsjetter upåvirket av salg

Han mener det er viktigere for Mecom enn for Edda å få en kjapp avklaring.

– Selskapet vil uansett være nødt til å foreta ytterligere nedbemanninger som følge av det tøffe annonsemarkedet, men det er klart at bemanningsreduksjon vil være enklere å gjøre sammen med et annet konsern enn alene, presiserer han, og tilføyer at Mecom har avdrag på lån som forfaller allerede i begynnelsen av desember.

Velgaard mener på sin side at budsjettene vil være helt upåvirket av den ene eller andre løsningen, men sier Edda ønsker en avklaring så fort som mulig.

Ikke polsk salg på trappene

Det har også vært spekulasjoner om Mecom vil selge hele eller deler av virksomheten sin i Polen, hvor det tyske Alex Springer-konsernet har vist interesse for Mecoms andel i Presspublica, som eier avisen Rzeczpospolita.

– Det foregår ingen tilsvarende prosess i Polen, virksomheten der er ikke spesielt definert som et salgsobjekt. Budprosessen er lengst fremskreden og mest konkret i Norge. Mecom vil også vurdere enkelte andre deler av virksomheten, men ikke hele land, sier Velgaard, som nylig ble hentet inn nettopp fra Polen for å ta over det daglige ansvaret for Edda Media.

Schultz mener den beste løsningen for Mecom ville vært hvis en investor la inn bud på hele selskapet og ble enig med bankene om hvordan gjelden skulle betjenes. Han forklarer at en eventuell Mecom-kjøper må være forberedt på å reforhandle gjeld og gjerne ha en finansiering på plass som kan avløse hele banksyndikatet.

– Det er et tøft løft: Det finnes bare et par internasjonale aktører som vil være i stand til det, som Rupert Murdochs News Corp og Alex Springer-konsernet,

Nå gikk sistnevnte nylig ut og bekreftet at de vurderte Polen, men sa at de ikke var interessert i å kjøpe hele Mecom?

– Ja jeg hører de sier det.

Powered by Labrador CMS