Martine Lunder Brenne og Sonia Vold var kollegaer i VGs Min Mote. Nå lever begge småbarnslivet og lager podkast for Egmont, ved siden av annen jobb. Foto: Kristine Lindebø
Martine Lunder Brenne og Sonia Vold var kollegaer i VGs Min Mote. Nå lever begge småbarnslivet og lager podkast for Egmont, ved siden av annen jobb. Foto: Kristine Lindebø

Fra mote- til mamma-journalistikk:
Brenne og Vold vil få mødre til å senke skuldrene

Lager podkast for småbarnsmødre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Ingen er perfekte, og det spiller ingen stor rolle om du ikke gjør alt etter en viss oppskrift. Det har ingenting å si for om du er en god mor eller ikke, sier Martine Lunder Brenne til Journalisten.

Sammen med Sonia Vold sitter hun i et lydstudio i Egmonts lokaler i Oslo, og gjør seg klar til dagens innspilling. De to mangeårige kollegaene har sammen starta podkasten God Mor, hvor de undersøker problemstillinga «Hvordan blir man verdens beste mamma?», som de mener veldig mange mødre leter etter svaret på.

– Vi kunne jo ikke lage motepodkast, for det driver vi jo ikke med lenger. Nå vi blitt tatt litt av hverdagen begge to, har to barn hver og driver med helt andre ting, sier Brenne.

– Skal vi si det sånn eller sånn? Sonia Vold terper på manus før første dagens gjest, Sandra Lyng, kommer til studio. Episoden skal handle om å være mor med psykisk sykdom. Foto: Kristine Lindebø
– Skal vi si det sånn eller sånn? Sonia Vold terper på manus før første dagens gjest, Sandra Lyng, kommer til studio. Episoden skal handle om å være mor med psykisk sykdom. Foto: Kristine Lindebø

Tilbake til journalistikken

Hun og Vold møttes først i VG, mens de begge jobba i Min Mote. Nå bor Vold i Haugesund der hun er partner i kommunikasjonsbyrået Pyx som konseptutvikler, medierådgiver, innholdsprodusent, samt blogger hos Egmont People, som er influenserbyrået til Egmont. Brenne er ansvarlig redaktør og direktør for «Ung»-segmentet i Egmont, med blant annet ansvaret for Foreldre & Barn, Kamille, Shape-Up, Det Nye og Blogg.no.

Når de var i samme konsern igjen tok det ikke lang tid før de fant ut at de måtte lage noe sammen.

Det finnes egentlig ikke noe gøyere enn å intervjue smarte folk

Martine Lunder Brenne

I mylderet av ulike «mammaforum», blogger, artikler, veiledere og gode og dårlige råd på internett, har Brenne og Vold som mål med podkasten å bidra til en bredere og rausere definisjon av hva det vil si å være en god mor.

– Det å være mamma er for mange i dag knytta til dårlig samvittighet, og at det blir en slags prestasjon for det du skal gjøre. «Er jeg det?» «Klarer jeg det?» «Klarer jeg å nå de målene som er satt av Gud vet hvem?», sier Vold.

Her er de ganske ærlige og snakker åpent i podkasten om ting som ikke er på stell, som at de ikke har sovet godt på flere år, at de er sure, eller at de glemte matpakke til barnehagen, selv om de innrømmer at de snakker mye mer åpent mellom opptakene.

Slik tar de utgangspunkt i personlige erfaringer, men bruker samtidig mye tid på research. Begge synes det er givende å jobbe journalistisk igjen, som ingen av dem gjør veldig mye i hverdagen lenger.

– For meg som har gått over til «den andre siden», og nå jobber kommersielt, er det ekstra interessant å finne fram journalisten i meg, sier Vold, som begynte som journalist i Dagbladets magasinavdeling, og også har vært redaksjonssjef i Costume, samt TV-programleder.

– Det finnes egentlig ikke noe gøyere enn å intervjue smarte folk, sier Brenne.

Foto: Kristine Lindebø
Foto: Kristine Lindebø

– Senke skuldrene

Det å finne gjester som er gode til å fortelle, og med faglig tyngde, har vært særlig viktig. Så langt har de hatt besøk av blant andre Tinashe Williamson når det handler om å være skilt mor, kjernefysiker og blogger Sunniva Rose i «Naturlig mor», Kadra Yusuf i «Minoritetsmor», og lege og søvnekspert Cornelia Beiske i episoden «Søvnløs mor», som er den desidert mest hørte episoden.

Ifølge Brenne er lyttermønsteret annerledes enn andre, mer tidsaktuelle podkaster.

– Her drar vi jevnt nye lyttere hver uke i stedet for at alle lytterne våre hører med én gang episoden slippes. Det er kanskje sånn det er å være travel småbarnsmor, man hører når man har tid og ikke med én gang podden kommer?

– Det føles godt å gi folk råd som faktisk funker og som det er hold i. For folk er jo desperate, og da søker en jo etter alt mulig, sier Vold.

– Det vi ønsker er å runde av med en episode som heter «God nok mor», sier Brenne.

– Så folk kan senke skuldrene litt på noen ting, fortsetter Vold, og Brenne utfyller:

– Ja, på at det de gjør er bra nok.

– Passer podkasten for fedre også?

– Jeg har faktisk fått tilbakemeldinger fra et par pappaer som liker det veldig godt, sier Vold.

– Jeg tror nok den passer best for mødre, men selvsagt kan fedre også få noe ut av det. Mannen min hører på, men han har ikke noe annet valg, ler Brenne, og forteller at de skal spille inn en episode som skal hete «God far», med en fødselslege som er firebarnspappa.

Martine Lunder Brenne og Sonia Vold møtes et par ganger i måneden for å spille inn podkasten «God Mor». Foto: Kristine Lindebø
Martine Lunder Brenne og Sonia Vold møtes et par ganger i måneden for å spille inn podkasten «God Mor». Foto: Kristine Lindebø

Karrieremor

– Dere sier dere har laget denne podkasten litt for dere selv. Har dere også slitt med de tingene dere nevner?

– Ja, vi har jo det, svarer Vold, og ser på Brenne, som også bekrefter:

– Absolutt.

– Spesielt når vi nå i dag skal vi spille inn en episode som heter «Karrieremor». Det er kanskje spesielt det jeg og Martine har mest dårlig samvittighet for, at vi jobber for mye. Inkludert med denne podkasten, sier Vold, og Brenne fullfører:

– Du har jo dårlig samvittighet hver gang du er i Oslo for å spille inn denne podden. Og jeg har dårlig samvittighet hver dag jeg løper til barnehagen.

De to snakker ivrig, nesten i munnen på hverandre, og avslutter hverandres setninger. Det er ikke vanskelig å se at de har kjent hverandre i mange år, og jobber bra sammen. Etter Min Mote gikk Brenne til Egmont og ble redaktør i Foreldre og Barn, mens Vold ble med i VGs influenser-satsing.

– Så stjal vi henne fra VG til Egmont, som jeg er sykt fornøyd med, smiler Brenne.

Powered by Labrador CMS